NIPOŠTO IZ NE ZANEMARUJTE: 5 promjena na tijelu zbog kojih morate hitno posjetiti liječnika

Porodica i zdravlje
NIPOŠTO IZ NE ZANEMARUJTE: 5 promjena na tijelu zbog kojih morate hitno posjetiti liječnika
.

Važno je da na vrijeme reagirate i simptome prijavite liječniku opće prakse koji će vas, prema kliničkoj slici, uputiti na daljnju specijalističku obradu. Iznenadni i nagli gubitak kilograma bez da ste promijenili prehrambene navike ili se intenzivnije započeli baviti tjelovježbom pri vrhu je simptoma koje nikako se smijete zanemariti.

 

Top 5 promjena na tijelu zbog kojih odmah trebate otići na pregled

 

Izrasline/kvržice

Svaki limfni čvor veći od 1 cm koji može, ali i ne mora biti bolan, a javlja se najčešće u pregibima (pazušna jama, prepone), zahtijeva pregled liječnika. I tvrde izrasline na dojci znak su za uzbunu.

 

Promuklost i kašalj

Uzroci hroničnog kašlja mogu biti kronični bronhitis, postnazalni iscjedak, posljedica infekcije dišnog sustava. Kod tumora grla simptomi se kombiniraju s mršavljenjem i noćnim znojenjem.

 

Veća promjena probavnih navika

Zabrinutost se treba javiti kad dođe do odstupanja od svakodnevnih navika. Hronični proljev, kao i opstipacija, zahtijevaju, uz fizikalni pregled, i snimku abdomena te kolonoskopiju.

 

Smetnje mokrenja

Kod učestalog mokrenja, peckanja, svrbeži te krvi u mokraći pregledom se mora isključiti upalni proces te isključiti intolerancija na glukozu, a daljnjim pretragama i mogući tumorski proces.

 

Bol

Perzistirajuća bol koja se ne povezuje uz ozljede ili upale, a kod žena predmenstrualni – menstrualni sindrom svakako zahtijeva pregled kod liječnika. Bitno je i  koliko bol traje te kako se širi.

 

Ne propustite