NOVA BOLEST HARA SVIJETOM: Dovode sebe na ivicu smrti da bi smršale

Kiosk
NOVA BOLEST HARA SVIJETOM: Dovode sebe na ivicu smrti da bi smršale
.

Osim anoreksije i bulimije, kao novi opasan poremaćaj javila se i dibulijima  - manipulacija insulinom u želji da se kontroliše težina. 

Dibulimiju stručnjaci opisiju kao poremaćaj u ishrani od kojeg mogu da obole ljudi s dijabetesom tipa 1, koji namjerno uzimaju manje insulina od doze koje bi trebali sa namjerom da izgube na težini. 

Prema studijama, čak 40 % žena u uzrastu od 15 do 40 godina s dijagnozom dijabetesa tipa 1 su u nekom trenutku koristile insulin kako bi utjecale na svoju težinu.

"Bez insulina pacijenti zapadaju u stanje dijabetičke ketoacidoze koja je uvijek smrtonosna bez brzog liječenja," upozorila je Žaklin Alan iz britanskog udruženja dijabetičara s poremećajima u ishrani.

Ona je objasnila kako je najveći problem u dijagnostici dijabulimije, koja je prvenstveno psihološki poremećaj. Današnji tinejdžeri su sve samo ne bezbrižni, a društveni i medijski pritisak da izgledaju dobro veći je nego ikad pre.

Tako broj onih koji boluje od poremećaja u ishrani svake godine raste za 13%, što ukazuje da je mentalno zdravlje cele jedne generacije ugroženo, pokazala je studija Univerziteta u Londonu.

Oko 5 do 10 % tinejdžerki ima dijagnostifikovan neki oblik poremećaja u ishrani, a stručnjaci vjeruju da se za mnogo veći broj slučajeva ni ne zna, jer roditelji i ljekari nisu prepoznali problem. Poremećaji u ishrani su poslije depresije drugi najčešći mentalni problem mlađe populacije.

"Moderan životni stil, današnje kulturne vrijednosti, iskrivljena medijska slika društva i ideal savršenog tijela stvaraju pritisak kod mladih, čije samopouzdanje još nije toliko razvijeno da bi se uspješno obranili," rekla je vođa studije, dr Nađa Micali, i dodala da je potrebno obratiti više pažnje na taj problem, upozoriti roditelje i uvesti ovaj poremećaj u zdravstveni sistem liječenja.

 

Ne propustite