MAPA PLATA U NJEMAČKOJ: Koliko prosječnih bosanskih plata zaradi prosječan radnik u Njemačkoj ZA SAMO JEDAN MJESEC

Kiosk
MAPA PLATA U NJEMAČKOJ: Koliko prosječnih bosanskih plata zaradi prosječan radnik u Njemačkoj ZA SAMO JEDAN MJESEC
.

U 2016. godini prosječna bruto plata u jednoj od najpoželjnijih država za život  iznosila je 4.078 eura. 

Ako se posmatra na godišnjem nivou, to je onda bruto plata od 48.900 eura. 

Nije zanemariva razlika u zaradi između žena i muškaraca –žene imale prosječnu bruto platu od 3.527 eura a muškarci mjesečnu bruto platu od 4.320 eura, kao što vidite radi se o velikoj razlici, piše Al Jazeera Balkans.

Postavlja se pitanje zbog čega? U to statistiku ulaze i drugi parematri, tako da prma navodima njemačkih stručnjaka ovaj podatak nije zabrijavajući kao što neki pokušavaju da predstave.

Primanja se mnogo razlikuju i po saveznim pokrajinama u ovoj državi. Najveće su plate u Hessenu, Bayernu i Baden-Wurttembergu -gdje govorilo o pokrajinama u kojima su smješteni glavni privredni i finansijski centri privredno bgate Njemačke – Frankfurt am Main, Minhen i Stuttgart.

Tako da su prosječne mjesečne bruto plate u proloj godini , na zapadu iznosile 4.137 eura, dok su na istoku su bile mnogo niže – 3.149 eura. Bitno je naglasiti da su troškovi života također niži u gradovima na istočnom dijelu, kao što su Leipzig, Dresden, nego u gradovima na zapadnom dijelu – Minhen, Frankfurt ili Hamburg.

Tako da, prosječan njemački radnik za samo jedan mjesec zaradi deset prosječnih bosanaskih plata.

 

Ne propustite