HIGH TECH

Bill Gates je otkrio tajnu koju je čuvao još od kada je osnovao Windows

Objavljeno:25.09.2017 - 23:39
A A A Times Arial

Opcija "ctrl-alt-delete" zapravo je trebala imati totalno drugu funkciju od one koju ima danas. Na starijim mini računarima koristila se za automatsko restartovanje računara, međutim danas se koristi za otvaranje "task manager" izbornika. 


Bil Gejts, osnivač Microsofta i Windowsa, istakao je da mu je mnogo žao što komandu "ctrl-alt-del" nije napravio drugačije.

104461165-bill-gates-green

" Ukoliko bih mogao da napravim malenu izmjenu, napravio bih da se komanda Ctrl - Alt - Delete pokreće jednim tasterom "- izjavio je Bil Gejts na Bloombergovom Global Business Forumu u Njujorku, piše "Mashable".

Gejts je već ranije iznio da je za ovo kriv dizajner IBM kompanije, jer, naime, njihovi inžinjeri su dizajnirali izgled tastature koji je poznat nama danas, ali su odbili da naprave zasebno dugme za otvaranje "task managera".

Komanda ctrl-alt-delete nikad nije planirana da se koristi od strane standardnih korisnika, već isključivo za programere. U početku je njena funkcija bila automatsko restartovanje računara, međutim Microsoft je unio promijene u vezi ovoga pa se sada ova komanda koristi isključivo za otvaranje "task managera".

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!