Sarajevska oaza mira i zelenila: Ponosni Trebević

Kiosk
Sarajevska oaza mira i zelenila: Ponosni Trebević
.

Jedino za ovu planinu se može reći da pripada gradu Sarajevu, a ne da je nadomak Sarajeva, jer za svega sat i trideset minuta se možete pješke popeti iz centra grada do vrha, odakle se pruža veličanstven pogled na mnoge okolne planine i doline. Trebević je planina u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se jugoistočno od Sarajeva. Do Trebevića osim što se možete popeti pješke, možete doći i kombijem gradskog prijevoza, kao i vlastitim biciklom ili vozilom. Trebević je nekada bio rajska planina, izletište na kojem su Sarajevu zavidjeli mnogi gradovi Europe i svijeta, predstavljajući značajan turistički i rekreativni centar, kako u ljetnom, tako i u zimskom periodu. U proteklom ratu Trebević je dosta uništen. 

tumblr-oo7akhzogv1u5c629o1-1280

Trebević je Sarajlijama mnogo više od pukog izletišta, jer su na njegovim sjevernim obroncima izgrađeni i čitavi dijelovi grada – Jarčedoli, Hrid, Bistrik, Širokača, Soukbunar, Vraca.. Taj „zagrljaj“ Sarajeva i Trebevića jedinstven je primjer kako je urbano tkivo jednog grada utkano u prirodno okruženje.

Na Trebeviću je na 1.108 metara nadmorske visine izgrađena staza za bob i sankanje gdje su održana takmičenja u ovim disciplinama na Olimpijskim igrama 1984. godine. Sarajevska bob staza bila je jedna od najstrmijih i najbržih na svijetu, ali i jedna od najsigurnijih.

Šetnja Trebevićem zaista zlata vrijedi, prije svega zbog prekrasnog pogleda, ali i gustog zelenila. Trebević trebate svakako posjetiti u različitim godišnjim dobima, jer pogled nije uvijek isti. U kasnu jesen i zimu, kuće Sarajeva u kotlini se ne vide od guste magle i smoga. U proljeće i ljeto sve izgleda drugačije i moguće je vidjeti Sarajevo kao na dlanu. U zimskom periodu vrijedi doći i izbjeći sarajevski smog.

Pored planinara, kojima su na raspolaganju brojne označene planinske staze, Trebević sve više pohode i ljubitelji brdskog biciklizma. A, djelomično obnovljena bob staza osim sankaša privlači i druge ovisnike o adrenalinu.

U turističkom kompleksu Brus izgrađeni su restoran, bungalovi, umjetno jezerce, pješačke i biciklističke staze..., jedno od popularnih odredišta na Trebeviću je Napretkov dom, a na mjestu nekadašnjeg odmarališta Prvi šumar danas se nalazi hotel Pino Nature. U blizini je i restoran Trebevićki Raj, u kojem vas domaćini čekaju sa specijalitetima nacionalne kuhinje.

CityDeal, portal grupne kupovine, nudi Vam vrhunsku ponudu, koja je spoj prirode, luksuza i elegancije - Pino Nature hotel

0ff7e87f-4f39-413b-9115-93a837310064hotel-pino

 

 

Ne propustite