Vlada Holandije traži da Vrhovni sud poništi presudu o Srebrenici

Objavljeno:21.09.2017 - 12:24
A A A Times Arial

Holandska vlada je zatražila od vrhovnog suda da poništi presudu kojom je vlada proglašena djelomično odgovornom za smrt 300 Bošnjaka u julu 1995. godine kada je počinjen genocid u Srebrenici, javlja Reuters.

Žrtve su ubijene, navodi Reuters, nakon što su ih holandski vojnici iz UN-a, predali snagama Bosanskih Srba iz baze u kojoj su se sklonile hiljade protjeranih Srebreničana. Više od osam hiljada Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka su ubijeni u prvom genocidu na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

-Ne dijelimo mišljenje sudija da su holandski vojnici djelovali nezakonito i ne razumijemo kako su donijeli ovakvu presudu – rekao je Klaas Meijer, portparol ministarstva odbrane agenciji Reuters.

On je govorio o presudi žalbenog suda koji je potvrdio prvobitnu presudu donesenu 2014. godine po kojoj su holandski mirovnjaci trebali znati da će Bošnjaci biti ubijeni ako budu izbačeni iz baze. Vrhovni sud može poništiti presudu samo ako je tokom procedure prekršen zakon, navodi agencija.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!