Vlada KS usvojila izmjene Zakona o proglašavanju žalosti

Bosna i Hercegovina
Vlada KS usvojila izmjene Zakona o proglašavanju žalosti
.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o proglašavanju žalosti u KS koji je pripremilo i predložilo Ministarstvo pravde i uprave.

 

Resorni ministar Mario Nenadić pojasnio je da se i u tom slučaju radilo o intervencijama na osnovni tekst Zakona koji je na snazi od 2008., a cilj izmjena Zakona je da jasnije uredi i razradi uvjete i postupak za proglašenje žalosti u Kantonu Sarajevo.

Žalost u Kantonu Sarajevo po predloženim rješenjima proglašava Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog premijera, a u konsultacijama s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

- Žalost se po odredbama ovog Zakona proglašava povodom velikog broja ljudskih žrtava, nastalih usljed elementarnih nepogoda velikih razmjera, zemljotresa, poplava, požara, klizišta, saobraćajnih nesreća i teških nesreća u preduzećima, školama i javnim objektima i javnim mjestima, kao i u drugim okolnostima za koje se može smatrati da su zadesile cijeli kanton, neovisno od broja žrtava - precizirao je Nenadić.

I ovaj Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o proglašavanju žalosti u Kantonu Sarajevo naći će se na dnevnom redu 33. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo i bit će razmatran po hitnom postupku, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Fena)

Ne propustite