CRVENO UPOZORENJE: Kiše će padati danima i rušiti rekorde

Region
CRVENO UPOZORENJE: Kiše će padati danima i rušiti rekorde
.

Kiša koja će padati sljedeći dana srušit će rekorde padavina, a Meteoalarm je za područje Istre, Kvarnera i sjevernog Jadrana stavio crveni alarm zbog obilne kiše i mogućih bujičnih poplava.

Najnoviji rekordi postignuti su već u subotu ujutro. Mjerenja DHMZ-a pokazuju da je u Rabu, prema još neslužbenim podacima, postignuta najveća mjesečna količina oborina od 384,7 mm i to u bilo kojem mjesecu. Rekord je dosad držao listopad 1992. godine, a mjerenja se prate od 1978. godine. Iako je palo 117 litara kiše u posljednjih 24 sata, dnevni rekord i dalje je ostao na 185 mm iz 2005. godine. 

Između 1 i 6 sati noćas je palo čak 183 litre kiše po četvornom metru u Crikvenici, a rekord za rujan je srušen i u Poreču i to čak 256,6 mm. 

No, kako će kiša padati cijeli vikend, a promjenjivo razdoblje se nastavlja, posebno u zapadnim krajevima s čestim kišama, ponegdje i obilnijima, vjerojatno je da će rekordi i padati. S druge strane, u Slavoniji, Baranji i Srijemu u subotu se očekuje od 26 do 30 stupnjeva. U središnjoj Hrvatskoj mogu se očekiati pljuskovi i to većinom poslijepodne te navečer i u noći. Najviša temperatura bit će 22 do 25 Celzija. Kako prenosi HRT, u Gorskom kotaru i na dijelu sjevernog Jadrana može pasti 50 do 100 litara kiše. Dalmaciju čeka djelomično sunčano vrijeme uz najvišu temperaturu do 28 stupnjeva, prenosi HRT.

 

Ne propustite