Sjeverna Koreja lansirala masivnu raketu koja je preletjela Japan! Reakcije SAD-a!

Svijet
Sjeverna Koreja lansirala masivnu raketu koja je preletjela Japan! Reakcije SAD-a!
.

Sjeverna Koreja rano u petak ispalila je projektil, objavili su japanska vlada i južnokorejska vojska, dodajući da je on preletio otok Hokkaido i pao u more.

Američka vojska objavila je da je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela Japan i pala u Tihi ocean. Raketa nije predstavljala opasnost za sjevernu Ameriku niti za pacifički američki teritorij Guam, rekao je u priopćenju zapovjednik Dave Benham, glasnogovornik pacifičkog zapovjedništva. 

Predsjednik Donald Trump informisan je o najnovijem sjevernokorejskom lansiranju, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. Sjedinjene Države zatražile su od Kine i Rusije da djeluju nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja.

"Kina i Rusija moraju pokazati da ne toleriraju takva bezobzirna lansiranja raketa, same poduzimajući izravne akcije", rekao je američki državni sekretar Rex Tillerson. Dodao je da Kina opskrbljuje Sjevernu Koreju velikim količinama nafte a da "Rusija najveći poslodavac sjevernokorejskoj radnoj snazi". Vijeće sigurnosti UN-a nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja objavilo je da će održati hitnu sjednicu u petak u 19,00 sati po GMT-u, rekli su diplomati. Sjednica se održava na zahtjev SAD-a i Japana.

Japan je najoštrije osudio najnovije lansiranje i kazao da ne želi tolerisati ponovljene provokacije te da je prosvjedovao kod Sjeverne Koreje. Premijer Shinzo Abe rekao je da Sjeverna Koreja prijeti svjetskom miru i naglasio da se sankcije UN-a Sjevernoj Koreji moraju čvrsto nametnuti. Japan "nikada neće tolerisati opasne provokativne akcije Sjeverne Koreje koja prijeti svjetskom miru", naglasio je novinarima. Glasnogovornik vlade Yoshihide Suga rekao je da Japan želi djelovati zajedno sa SAD-om, Južnom Korejom i drugim zemljama "kako bi se na adekvatan način odgovorilo" na najnoviji čin Pjongjanga.

Japanske vlasti pojasnile su da je projektil preletio japanski otok Hokkaido u 7,06 po lokalnom vremenu te pao u more oko 2000 kilometara istočno od tog otoka. 

Vlada je izvijestila da nema opasnosti za ljude ili brodove od ostataka projektila. Savjetovali su stanovnike da se ne približavaju bilo čemu što bi mogli biti ostaci od projektila.  

Tokio je dodao da će poduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost japanskog naroda, te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i Južnom Korejom.

2017-08-29t222019z-1824151395-rc1548fd54b0-rtrmadp-3-northkorea-missiles-1-940x580

 

Ne propustite