Puno žena ne zna da ima miome: SAZNAJTE KAKO IH PREPOZNATI

Porodica i zdravlje
Puno žena ne zna da ima miome: SAZNAJTE KAKO IH PREPOZNATI
.

Fibroidi ili miomi maternice su oubičajene, benigne izrasline na zidovima maternice. Ovi fibroidi se sastoje od skupina mišićnih stanica i drugih tkiva, te mogu biti sitni poput veličine graška do veliki od 12,7 do 15,24 centimetara.

 

Tačan uzrok fibroida maternice nije poznat, ali se pretpostavlja da hormoni u jajnicima - poput estrogena i progesterona - i geni igraju ulogu u njihovom razvoju. Istraživači smatraju da je rast pod utjecajem hormona jajnika, budući da se fibroidi rijetko pojavljuju prije nego što žena prvi put dobije menstruacaiju, a obično raste tijekom trudnoće i smanjuje se nakon menopauze.

 

Koji su simptomi mioma maternice?

Mnoge žene nemaju nikakvih simptoma, a kad i imaju mogu ih povezati s drugim uzrocima. Najčešće su to menstruacije koje traju sedam ili više dana, učestalo mokrenje, bol u zdjelici, teška krvarenja tijekom menstruacije i bol u nogama ili leđima.

Fibrodi mogu dovesti i do neplodnosti ili pobačaja rano u trudnoći, te do do anemije, umora (od anemije), pa čak i do začepljenja krvnih žila i živaca, što dovodi do akutne i teške boli.

 

Da bi se potvrdila prisutnost fibroida, mogu se provesti testovi:

-ultrazvuk

-kontrastna histerosonografija

-magnetska rezonanca

-histerosalpingografija

-histeroskopija

Ne propustite