PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE: "Vrijeme je da izgradimo ujedinjeniju i razvijeniju Europu!"

Svijet
PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE: "Vrijeme je da izgradimo ujedinjeniju i razvijeniju Europu!"
.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u ovom trenutku održava godišnji govor o stanju EU u Europskom parlamentu.

Naime, svake godine u septembru predsjednik Europske komisije predstavlja bilancu protekle godine kao i prioritete za iduću godinu. 

Očekuje se kako će Juncker govoriti o svojim stavovima o budućnosti Europe na temelju pet scenarija prezentovanih početkom ove godine, a trebao bi rezimirati i dosadašnju raspravu, odnosno razmišljanja država članica o tim scenarijima.

Predsjednik Europske komisije je 1. marta ove godine predstavio "Bijelu knjigu", odnosno pet mogućih scenarija za budućnost Europske unije do 2025., a to su: zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno.

Ali postoji i šesti scenariji koji je Juncker nedavno najavio, a drži ga u tajnosti jer bi, kako je rekao, "bio uništen u samom početku", te će javnost za njega možda saznati danas.

"Kada sam vam se obratio u ovo vrijeme prošle godine imao sam pred sobom lakši zadatak. Svima je bilo jasno da naša unija nije u dobrom stanju, Europa je bila oštećena godinom koje je uzdrmala naše temelje. Mogli smo se ili okupiti ili povući u svoje kutove. Založio sam se za jedinstvo. Nastavljamo ostvarivati napredak svakoga dana. Pokazali smo da Europa može svojim građanima ponuditi rezultate i od tada postižemo zamah. U petoj smo godini ekonomskog oporavka koji je napokon došao do svake države članice. Rast u EU iznosi iznad 2 posto u EU u cjelini, a u eurozoni 2,2 posto. nezaposlenost je najniža u posljednjih devet godina. Osam milijuna radnih mjesta je otvoreno.", rekao je na početku Juncker.

Naglasio je da je ostvaren i investicijski plan od 225 miliona eura.

"Zaslužni smo što su europske banke dobile priljev kapitala kako bi se ostvarivao rast. Javni deficit smo spustili na 6,6 na 1,6 posto. Tražimo fiskalnu disciplinu, ali ne želimo uništiti rast. 10 godina od početka krize europsko gospodarstvo se napokon oporavlja. 
Lideri zemalja članica vraćaju jedinstvo u Uniju. Uvjeren sam da se vjetar vratio u naša jedra. Moramo iskoristiti ovu mogućnost jer ona neće biti zauvijek otvorena. Trebamo nastaviti putem kojim smo krenuli i završiti ono što smo započeli u Bratislavi. Moramo zacrtati smjer za budućnost. Sada je vrijeme da izgradimo ujedinjeniju i razvijeniju Europu do 2025. godine.",
rekao je predsjednik Komisije.

juncker132-v-videowebl

Ne propustite