Ovako izgleda početak Alchajmerove bolesti: SIGURNI ZNAKOVI KOJI NEMAJU VEZE SA ZABORAVLJANJEM!

Zanimljivosti
Ovako izgleda početak Alchajmerove bolesti: SIGURNI ZNAKOVI KOJI NEMAJU VEZE SA ZABORAVLJANJEM!
.

Kad dođe do zaboravljanja već je kasno

Iako za Alchajmerovu bolest nema jedinstvenog efikasnog lijeka, postoje načini kojima se bolest može  usporiti. U tome je ključno na vrijeme primijetiti prve promjene kod pacijenta, ali nažalost bolest se najčešće uočava u kasnijim fazama. Stručnjaci navode četiri simptoma ranog Alchajmera koji nemaju veze sa zaboravljanjem, ali mogu biti indikacija bolesti te su razlog za posjetu ljekaru.

 

Kompulzivni svrab

Veliki broj pacijenata s Alchajmerom često se i kompulzivno češe, čak i do pojave krvi. Naučnici nisu otkrili tačnu povezanost između same osnovne bolesti i svraba, ali svakako ovaj simptom uzimaju u obzir.

 

Problemi s vidom

Prema studiji objavljenoj u časopisu "American Journal of Epidemiology" problemi s vidom mogu da budu vrlo rani pokazatelj demencije u kasnijim fazama života. Osobe trećeg životnog doba koje imaju slab vid, čak i ako nose naočare ili sočiva, imaju pet do deset puta veću šansu obolijevanja od Alchajmerove bolesti ili drugih oblika demencije u periodu od 8,5 godina nakon pogoršanja vida, kažu naučnici.

 

Promjene u rukopisu

Pomoću rukopisa možemo da otkrijemo i Alchajmerovu bolest, pogotovo ako je riječ o slovima nepravilnog i "drhćućeg" izgleda. U ovom slučaju rukopis se pogoršava s lošijim mentalnim stanjem, a pisanje vremenom postaje sve sporije. Riječi se znatno razlikuju jedne od drugih s vidljivim trzajima na pojedinim slovima.

 

Promjene raspoloženja

Oboljele osobe mogu da postanu plašljive, sumnjičave, depresivne ili tjeskobne. Nekada samouvjerene osobe mogu da postanu nesigurne i stidljive. Mogu da se lako uznemire ako su van kuće ili mjesta na kojem se osjećaju sigurno.

Ne propustite