POBJEDNIK MEĐU NAMIRNICAMA: Evo zašto bi nakon treninga trebali piti mlijeko...

Zdrav život
POBJEDNIK MEĐU NAMIRNICAMA: Evo zašto bi nakon treninga trebali piti mlijeko...
.

Navikli smo vidjeti ljude koji iz teretane izlaze s nekim energetskim napitkom ili proteinskim shakeom.

Njima se danas najčešće nadoknađuju izgubljeni elektroliti i energija te mišićima daje bolja šansa za oporavak nakon treninga.

Međutim, neka novija saznanja kažu da bi sve te napitke mogli lako zamijeniti čašom mlijeka.

Mlijeko je stavljeno na pretposljednje mjesto, a ispao je pobjednik.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism gdje su otkrivene zanimljive činjenice o utjecaju mlijeka na ljude koji aktivno treniraju.

U istraživanju je sudjelovalo 15 muškaraca koji su vozili bicikl u nekoliko rundi, tijekom nekoliko dana. Nakon svake runde, u kojoj su se sudionici obilno znojili, svaki je popio neki od zadanih napitaka. Nudili su im obično kravlje mlijeko, sojino mlijeko, proteinske napitke na bazi mlijeka ili energetske napitke.

Potom su im uzimali uzorke urina i krvi, usredotočeni na razinu hidratacije i nedostatke elektrolita i minerala u organizmu.

Začudo, iako su svi ispitanici zbog navike, vjerovanja, a i okusa kravlje mlijeko stavili na pretposljednje mjesto, ispred sojina, ispostavilo se da ono daje najbolje rezultate. Odnosno, oni koji su ga pili u ovom testiranju, nakon naporne vožnje biciklom, brže su povratili tekućinu te nadomjestili najviše izgubljenih elektrolita i minerala.

Zanimljivo je da se iza kravljeg mlijeka smjestio proteinski napitak na bazi mlijeka, potom sojino mlijeko, dok je na posljednjem mjestu po stvarnoj učinkovitosti zauzelo energetsko piće.

Da znate za sljedeći trening. Obično mlijeko i ništa više. Čokoladno, još bolje.

Ne propustite