Isplanirajte savršenu rasvjetu u spavaćoj sobi!

Enterijer
Isplanirajte savršenu rasvjetu u spavaćoj sobi!
.

Spavaća soba je prostorija je u kojoj pravilna rasvjeta igra vrlo važnu ulogu.

Tri su ključna faktora o kojima treba voditi računa pri planiranju rasvjete.

Pri odabiru osnovnog rasvjetnog tijela vodite se prvenstveno kvadraturom sobe – središnja rasvjetna tijela prevelikih dimenzija u manjim sobama nije potrebna i vizualno će zagušiti prostoriju. 

Drugi faktor je sama jačina sijalica, posebno ako je riječ o malim prostorijama.

Treći faktor je visina prostorija, koja uvelike varira od jednog do drugog stambenog prostora. U starim građanskim stanovima visina seže i do 3,5 metara dok je to u modernim stanovima najčešće oko 2,6 metra. 

south-end-low-res-77

Dužina lanca na kojem visi rasvjetno tijelo – ako je prenisko, pokazat će se nespretnim, a ukoliko je prekratko, izgubit će se estetska vrijednost visećeg tijela. Zato prije konačnog fiksiranja više puta isprobajte s kojom ste dužinom najzadovoljniji.
Samo jedan izvor svjetlosti u čitavoj prostoriji nije najbolje rješenje – zidna, samostojeća i stolna rasvjetna tijela doprinijet će stvaranju atmosfere u interijeru.

Ambijentalna je rasvjeta vrlo važna za spavaće sobe. Odlično će izgledati uz krevet ili u kutovima prostorije, pa se oslonite na nekoliko svijeća ili kakvu zanimljivu stolnu svjetiljku. Ova tijela imaju nizak intenzitet svjetlosti i služe prvenstveno za dekor, pa mogu biti od najrazličitijih materijala, sjenila i maštovitih oblika.

dp-charalambous-andreas-tan-bedroom-s4x3-jpg-rend-hgtvcom-1280-960

Ako možete, svakako ugradite rasvjetna tijela u same ormare. To će se pokazati dobrim rješenjem, osobito za traženje odjeće u tmurna zimska jutra. Ovdje će se dobrim rješenjem pokazati neonskaduga svjetla koja daju dovooljno svjetlosti, a neće se pregrijavati i dobro će se sakriti i iza vrata ormara.

Prekidač za središnje svjetlo trebao bi se nalaziti uz sama vrata i uz krevet, a dobro će vam doći dimmeri za regulaciju svjetlosti. Prekidači za noćne lampe kraj kreveta neka se obavezno nađu uz krevet.
Iz funkcionalnog razloga, toaletni stolić traži najjače sijalice.

Za noćne lampe se ne preporuča upotreba jakih žarulja – zamislite samo šok za oči kada sneni usred noći upalite prejako svjetlo.

mirjana-spavaca-soba-51

Ne propustite