Most koji je srušen da bi zavarao neprijatelja čeka na obnovu

Nostalgicno
Most koji je srušen da bi zavarao neprijatelja čeka na obnovu
.

Most je izgrađen u doba Austrougarske i njega su srušili partizani u zoru 3. marta 1943. godine. Zatim, iste godine Nijemci grade željezni most. Preko njega je do 1967. godine vozio Ćiro, a most je srušen 1968. godine, kada je sniman film 'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića. 

Dana 17.novembra 1991. godine nabujala Neretva je odnijela dio mosta. Nakon 25 godina urađen je glavni projekat obnove i u toku je tenderska procedura javne nabavke za obnovu mosta koji finansira Elektroprivreda BiH.

 Most je bio i ostao brend, ne samo Jablanice, nego cijele zemlje i zbog njega su ljudi najviše dolazili, a sada imamo samo jedan njegov dio.

Bitka na Neretvi je bila bitka za spas 4.000 bolesnih, ranjenih partizana. "Oni su se krajem februara 1943. godine našli u jednom obruču u potpunom okruženju. Iz pravca Sarajeva su napadale jake njemačke snage, a iz pravca Mostara Italijani i četnici. Sa lijeve obale Neretve četnici Draže Mihajlovića, a iz pravca Bugojna i Vakufa Nijemci i ustaše". To je bila bezizlazna situacija.

Tada je Josip Broz Tito, komandant partizanskih snaga, da bi zavarao neprijatelja naredio rušenje mostova. Srušeno je pet mostova. Znači, nije srušen samo ovaj u Jablanici.

Kada su srušeni mostovi na Neretvi, naređeno je da se odbaci jaka njemačko-ustaška grupacija koja je napadala prema ranjenicima. Protivudar je izveden sa planine Makljen".  Tito je lično komandovao partizanima. Nijemci i ustaše su potisnuti u dolinu rijeke Vrbas i kada su očekivali da će tu biti proboj, oni se grupišu. Ali na tu stranu Tito nije naredio pokret, već iz Prozora prema Jablanici. Kada je most u Jablanici srušen, partizani su preko improviziranog mosta prešli Neretvu i uništili četnike na lijevoj obali.  Poraženi četnici u noći između 6. i 7. marta 1943. godine su potisnuti od Jablanice. Partizani su uspjeli za 19 sati napraviti drveni most. Preko njega su prešli ranjenici i partizani. Prelaz ranjenika je trajao osam dana i noći. Kada su prešli, Tito je opet naredio da bude spaljen drveni most. Bačeni su topovi, tenkovi i kamioni teška srca, jer nije bilo puta, ceste. Neprijateljske snage su očekivale proboj partizana kod Vrbasa, a ne u Jablanici.

Njemački komandant za čitav Balkan Aleksandar Ler je javio Hitleru da nema partizana ni ranjenika, međutim oni nisu dobili naređenje da idu dalje. Očekivalo se da će dalje partizani doživjeti poraz od četnika. Međutim, kao što je poznato, četnici će doživjeti potpuni vojni i politički poraz u Drugom svjetskom ratu. Ovo je bila četvrta ofanziva ili kako su je Nijemci nazvali operacija 'Vajs'. 

Nadajmo se da će most uskoro biti obnovljen.

Novi.ba

 

 

 

Ne propustite