"Nema rizika od požara" sa novim litijumskim baterijama

Nauka i tehnologija
"Nema rizika od požara" sa novim litijumskim baterijama
.

Naučnici su razvili litijum-jonske baterije koje su otporne na eksploziju ili gorenje.

Baterije koriste rastvor vode i soli kao svoj elektrolit, uklanjajući rizike koji nose neki ne-vodeni komercijalni modeli.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Joule.

"U prošlosti, ako ste željeli jaku bateriju, izabrali biste suhu litijum-jonsku bateriju, ali bi ste trebali povećati sigurnost. Ako ste više voljeli sigurnost, mogli biste koristiti bateriju sa kiselinom kao što su nikl / metalni hidrid, ali bi se morao riješiti manje amperaže ", rekao je koautor Kang Xu iz Istraživačke laboratorije američke vojske (ARL).
"Sada, pokazujemo da možete istovremeno imati pristup i jakoj bateriji i visokoj sigurnosti."

Najnoviji članak slijedi iz publikacije iz 2015. godine u časopisu Science, u kojem je isti tim predstavio sličnu 3.0 voltnu bateriju sa "vodenim" elektrolitom.
Međutim, u to vrijeme istraživači su spriječeni da postignu veće napone nečim što se zove "katodni izazov".

Ovo se dešava kada se jedan kraj baterije (anode) - napravljen od grafita ili metala litije- degradira elektrolitom na bazi vode.


baterija-1
Gel polimer pomaže zaštiti elektrode.
Polimer gela se rastavlja na prvom punjenju baterije kako bi se formirao stabilan sloj koji se zove "interfaza". Ova interfaza štiti anodu od hemijskih reakcija koje ga sprečavaju da ispravno funkcionišu i omogućava upotrebu najpoželjnijih anodnih materijala u bateriji.

Oblogom anode sa zaštitnim polimerom gela, naučnici su mogli da pritisnu napon baterije do 4.0, što ga čini korisnim za kućne elektronske uređaje kao što su laptop računari.
Dodavanje gelne prevlake povećava i sigurnosne prednosti nove baterije u poređenju sa standardnim suhim litijum-jonskim baterijama. Takođe povećava gustinu energije u poređenju sa drugim predloženim "vodenim" litijum-jonskim baterijama.
Dr Xu je rekao da je međufazna hemija potrebno usavršiti pre nego što se može komercijalizovati.
Ali sa dovoljno sredstava, kemija sa četiri volta mogla bi biti spremna za komercijalizaciju za oko pet godina, rekao je on.

Novi.ba

Ne propustite