ROBOT BIO BOLJI OD 80 POSTO STUDENATA: Dizajniran da položi prijemni ispit na najprestižnijem univerzitetu u Tokiju

Nauka i tehnologija
ROBOT BIO BOLJI OD 80 POSTO STUDENATA: Dizajniran da položi prijemni ispit na najprestižnijem univerzitetu u Tokiju
.

Ekspertica za umjetnu inteligenciju Noriko Arai je predstavila robota Todai, mašinu koja je programirana da položi prijemni ispit na najprestižnijem univerzitetu u Tokiju.
Ispit se sastojao od sedam dijelova, uključujući matematiku, engleski, nauku i pisanje eseja od 600 karaktera.
S obzirom da umjetna inteligencija još uvijek ne može razumjeti značenje ili emocije, nije uspio shvatiti pitanje višestrukog izbora, a čiji odgovor bi bio očigledan čak i maloj djeci, ali može pisati prilično dobre eseje o pomorskoj trgovini.
No, Arai je to shvatila kao znak upozorenja i rekla je kako su sva predviđanja o tome da će roboti u budućnosti obavljati sve poslove u proizvodnji, a kasnije možda i neke sofisticiranije, njoj samo podsjetnik na velike nedostatke u obrazovanju.

robot-studay
Arai smatra da se djeca ponašaju više kao robot Todai. Oni unose činjenice, a potom ih vraćaju, bez da ih razumijevaju. Problem je što će Todai i bilo koji drugi oblik umjetne inteligencije nadmašiti ljudsku memoriju i spoznaju, a ljudski mozak se nikad neće moći takmičiti sa sposobnošću računara da provjerava činjenice.
Zbog toga, smatra Arai, moramo razmišljati o novom obliku obrazovanja, onom gdje bi se učenici učili ne samo da pohranjuju činjenice, već i da kritički razmišljaju o njima. 
Ljudi se odlikuju prepoznavanjem uzoraka, kreativnim projektima i rješavanjem problema. Mi možemo čitati i razumijevati, a računari ne.

 

Ne propustite