VRTIĆ IZGRAĐEN OKO DRVETA: Djeca ga obožavaju!

Arhitektura
VRTIĆ IZGRAĐEN OKO DRVETA: Djeca ga obožavaju!
.

Japan je poznat po naprednoj tehnologiji, modernoj arhitekturi i funkcionalnom sistemu obrazovanja koje se primjenjuje već od predškolskog uzrasta.

Kada se spoje sve tri komponente, rezultat je neobičan vrtić, izgrađen oko historijski poznatog drveta.

Jedinstveni vrtić nazvan Fuji Kindergarden nalazi se u japanskom gradu Tačikava. Objekat predstavlja uspješnu realizaciju projekta arhitektonske firme Tezuka Architects. Konstruisan je tako da svaki prozor ima pogled na pedesetogodišnje drvo oko kojeg je zgrada obavijena u koncentričnim krugovima.

enterijer-arhitektura-japan-taikava-vrti-drvo-99

Drvo je samo po sebi historijska atrakcija. Izuzetno snažan tajfun gotovo je iščupao ogromnu biljku iz korijena. Nakon vremenske nepogode, drvo je izgledalo potpuno mrtvo – dobilo je bolesno sivu boju i prestalo je da proizvodi novo lišće. Uprkos svemu, pedesetogodišnji veteran se potpuno oporavio i vratio u život. Čudesni oporavak poslužio je kao inspiracija da se na tom mjestu izgradi obrazovna ustanova za najmlađe.

Najzanimljiviji za mališane su minijaturni nivoi visoki 1 metar, koji su toliko skučeni da odrasli ne mogu da stanu na njih. Na taj način, djeci je omogućeno da istražuju dijelove drveta do kojih čak ni njihovi učitelji ne mogu da dopru.

enterijer-arhitektura-japan-taikava-vrti-drvo-4

Ne propustite