EGIPATSKI ILI PIMA PAMUK: Kako napraviti kompromis između kvalitete i cijene i izabrati najbolje?

Sve za dom
EGIPATSKI ILI PIMA PAMUK: Kako napraviti kompromis između kvalitete i cijene i izabrati najbolje?
.

Kvalitetna posteljina može značiti ogromnu razliku u vašem životu, u njoj provedemo skoro trećinu života, a odmorni ćete se lakše suočavati sa novim izazovima koje život nosi.

Najznačajniji faktor koji određuje kvalitet vaše posteljine je kvalitet materijala od kojeg je posteljina napravljena. Danas vrijedi mišljenje da su posteljine od egipatskog pamuka i one od Pima pamuka, barem kada je riječ o udobnosti, najbolji izbor.

Svakako, izbor materijala je velik, pa uvijek možete  odabrati neku iz široke lepeze pamučnih tkanina, a mi savjetujemo da pri kupovini obratite pažnju na određene detalje.

Jednostavan način da provjerite kvalitet posteljine već na prvi pogled je broj čvorova koji mora biti naveden na deklaraciji. Što je veći broj čvorova, veći će biti i komfor koji tkanina pruža. Taj broj može varirati od 80 – kod obične tkanine pa do 400 čvorova, što je slučaj sa egipatskim pamukom.
Pri odabiru posteljine birajte one sa minimalno 100 čvorova naviše, zavisno od vašeg ukusa i, naravno, budžeta.

24937914209fc6fd2d59fdb97d64c137

Osim čvorova, trebate obratiti pažnju na izraz “Perkal” . To je vrsta tkanine sa velikim brojem čvorova i specifičnim načinom tkanja i može biti napravljen od većeg broja različitih materijala. Ovo bi samo po sebi trebalo da vas uvjeri kako je riječ o visokoj kvaliteti proizvoda. Ipak, perkal može, ali i ne mora biti stopostotni pamuk, nego kombinacija pamuka i poliestera.

Zato pažljivo pročitajte deklaraciju i, ako želite pamučnu posteljinu, uvjerite se da je sastav pamuk 100%.
Kada budete razmišljali o nabavci nove posteljine, zapamtite da je pamuk uvijek najbolji izbor tkanine i kada se radi o vašem zdravlju, ali i kada je riječ o zaštiti čovjekove okoline. Umjetne tkanine poput poliestera su neudobne i ne tako izdržljive, što je još jedan razlog da se opredijelite za pamuk.


Pored provjere kvaliteta posteljine, birajte posteljine koje će bojom i dizajnom odgovarati temi vaše spavaće sobe. Birajte dakle nešto što će predstavljati balans između kvalitete, stila i cijene i to upravo navedenim redoslijedom. Na ovaj način osigurat ćete si najbolju nabavku za raspoloživi novac.

58a150ce77baff847804ea104fc80fb0-pink-bedding-blush-blush-pink-sheets

 

Ne propustite