UŽIVO: URAGAN IRMA OPUSTOŠIO KARIPSKE OTOKE Najmanje devet mrtvih

Svijet
UŽIVO:  URAGAN IRMA OPUSTOŠIO KARIPSKE OTOKE Najmanje devet mrtvih
.

Kako saznajemo od Guardiana, najmanje devet osoba je poginulo. Francusko ministarstvo za prekomorska područja je dalo izjavu da je namjmanje šest osoba poginulo na otocima Sveti Martin i Sveti Bartolomej, dvogodišnje dijete na Barbudi i jedno osoba na Angvili, nakon što je tim područjem prošao uragan Irma.


Na zahvaćenom području je uništena gotovo kompletna infrastruktura, materijalne štete su ogromne. Kako prognoze najavljuju, karipski otoci bi mogli bit zahvaćeni sa još jednim uraganom, uraganom Jose, koji se razvija tek i prati uragan Irmu.


9:55 Veliki broj stanovnika Portorika je bez struje, a desetine tisuća ih je bez vode. Uragan se kreće sjeverno od Dominikanske Republike i Haitija i ide prema južnim Bahamima. Premijer Bahama, Hubert Minnis, izjavljuje da se otoci evakuiraju i da je to "Najveća evakuacija u historiji otočja".

karibi


9:45 Južni dio Floride se sprema za uragan, izjavljuje Huffinton Post.

florida


9:30 Anna Baltimore Thompson, stanovnica Barbuda, pozvala na evakuaciju otoka zbog uragana Jose, koji bi već za vikend mogao tuda proći.


"Ovo je bilo zastrašujuće iskustvo. Nas je sedmero u obitelji, a najmlađem članu obitelji su samo dva mjeseca. Sklonili smo se svi u ormar kad smo čuli da se diže vjetar. Prije nego je uragan uopće stigao u punoj snazi, na kući više nismo imali krov. Sve što je na otoku izgrađeno je oštećeno ili uništeno. Nitko od nas više nema dom u kojem se može živjeti. Pomisao na još jedan uragan je zastrašujuća", rekla je Thompson za BBC Radio4.

kairib

 

9:15 Na Floridi izdan nalog za obaveznu evakuaciju u okrugu Miami-Dade. Evakacija počinje za četiri sata.
"Južna Florida bi, prema sadašnjim prognozama, mogla biti pod izravnim udarom uragana. Nemojte upozorenje olako shvatiti, zaštitite sebe i svoju obitelj", pozvao je gradonačelnik Miamija, Philip Levin, na oprez.

Ne propustite