SKRŠENI KARIPSKI OTOCI: Razarajući uragan nosi sve pred sobom - U TOKU JE EVAKUACIJA NA FLORIDI! (VIDEO)

Svijet
SKRŠENI KARIPSKI OTOCI: Razarajući uragan nosi sve pred sobom - U TOKU JE EVAKUACIJA NA FLORIDI! (VIDEO)
.

Ekstremne vremenske nepogode glavna su vijest na medijskim naslovnicama širom svijeta. Rekordne količine padalina i poplave uzrokovane uraganom Harveyjem ubile su najmanje 60 ljudi, a raseljeno ih je više od milion.

Dok se stanovništvo oporavlja od tog uragana, Karibima i južnim dijelovima SAD-a prijeti uragan Irma, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovoga stoljeća.

Za Djevičanske otoke, Portoriko i Floridu proglašeno je stanje pripravnosti, a već traju evakuacije s otoka Key Westa na krajnjem jugu Floride.

Vjetar puše brzinom od 360 km/h

Uragan pete kategorije, najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana, kreće se u smjeru zapada-sjeverozapada brzinom od 22 km na sat i približio se Angulli, Britanskim Djevičanskim otocima, istočnom rtu Portorika, a možda prijeti i Haitiju.

Središte oluje, promjera oko 50 km, zadržalo se oko sat i pol iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin. More snažno udara u obalu i njen veći dio je poplavljen, naglašava Meteo France, koji ističe da udari vjetra pušu brzinom od 360 km/h.


Velike materijalne štete

Materijalne štete su već velike, rekla je Annick Girardin, francuska ministrica prekomorskih teritorija i dodala da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva otoka na kojima se oko 7000 osoba odbilo skloniti u zaklone.

Na Svetom Martinu su uništene četiri kuće najsolidnije gradnje, što navodi na zaključak da su slabije kuće potpuno uništene, upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb, koji je dodao da za sada nema podataka o ljudskim gubicima.

U nizozemskom dijelu otoka lokalni mediji izvještavaju o ogromnim štetama. Na Svetom Bartolomeju "vjetrovi jačaju, kuća se trese", ispričao je telefonski 57-godišnji Bruno, koji je preživio uragane Hugo, Marylin, Luis, Gonzalo, Georges i ocijenio da je Irma jači uragan od Gonzala i Marylin.

Meteo-France ističe da je Irma već zabilježena kao povijesno snažan uragan.

Ne propustite