OTKRITE: ZAŠTO JE VAŠE DJETE STALNO LJUTO

Mame i bebe
OTKRITE: ZAŠTO JE VAŠE DJETE STALNO LJUTO
.

Okidači za ljutnju kod djece mogu biti različiti. Ponekad nije  sve do njih, ima nečeg što biste vi trebali da promenite.
 

 

Možete da se pomirite sa njihovom ljutnjom ili da malo bolje razmislite i shvatite da te ljutnje najčešće nemaju osnova. Možda vaše djete muči nešto mnogo važnije, mislite i o tome.

Ako vaše djete konstantno pokazuje bezrazložnu ljutnju, možda ga muče ovi problemi:

Možda je vaše djete konstantno umorno

Mnogi roditelji jednom kada dijete izađe iz jasličke faze ne pridodaje toliku važnost količini sna, mnogo djece zapravo ne spava onoliko koliko bi trebalao.

Rezultat je konstantan umor. Djeca ga doduše ne pokazuju kao i odrasli, ali su zato češće razdražljiva i nervozna, pa im ne treba puno da "puknu".

Zato dobro razmislite da li je vaše vječno ljuto dijete dovoljno spavalo. Ne zaboravite da su oni još uvek u razvoju i da njihovom organizmu zbog toga treba više energije, a samim time i više sna od odraslih.


Ne mogu da se nose sa svojim osećanjima

Ako se vaše djete često nalazi u situaciji kada se jednostavno ne može nositi sa svojim osećanjima, ma koliko god takve situacije vama izgledale beznačajne, znajte, to djecu pogađa više nego što se čini.

I to ne samo onda kada su premali da bi znali da se izraze. Tada je njihova ljutnja slična frustraciji. U tom slučaju vašem djetetu bi trebalo malo vašeg strpljenja, da ga mirnim razgovorom nagovorite da vam se otvori.

 

index

 

Možda je problem medicinskog karaktera

U slučaju da vaše djete učestalo pokazuje znakove ljutnje i pritom je prilično agresivno, bez naznake zbog čega je ljutnja došla i kada bi mogla proći, možda bi najbolje bilo popričati sa pedijatrom.

I u tom slučaju znajte da sigurno nećete dobiti brz i jednostavan odgovor.

Možda se vaše djete često oseća nemoćno

Začudili biste se, ali djeca su najčešće ljuta upravo zbog roditeljskih odluka, a ako vi spadate u onu grupu koja ne voli puno da objašnjava, ali zato voli da dete živi prema vašim pravilima , to bi mogao biti glavni i jedini okidač njihove ljutnje.

Dijete bi trebalo da ima izbor, pa biste trebali i vi da popustite pre nego što ljutnja vašeg djeteta preraste u naviku.

Možda je ljutnja samo odraz nekog drugog prigušenog osećanja.

Za djecu se zapravo nikada ne može pouzdano reći da misle ono što kažu. Naravno, djeca ne posežu često za lažima, ali ipak znaju prećutati pravu istinu.

Tako ljutnja koju pokazuju prema vama, prema svojoj braći ili sestrama, možda uopšte nema veze s njima, već sa problemom iz škole ili nekim određenim djetetom iz škole.

Ako djete nije u situaciji da reši taj glavni problem, lako će preusmeriti ljutnju i izbacivati svoja negativna osećanja. Zato je veoma važno da se problem reši tamo gde je nastao.

tips-for-managing-anger-in-kids-640x480-c

 

Vaše dijete vas gleda i kopira

Ljutnja može lako da se kopira. Možda toga i niste toliko svesni, ali ako ste vi kao roditelj često ljuti na svet oko sebe, na razloge i okolnosti, i vaše djete može slično da se ponaša.

Trebalo bi da povedete računa i o tome, preispitajte se, možda nije sve i uvek do djeteta. Mnogo je bolja varijanta imati osmeh na licu, kako za vaše zdravlje, tako i za zdravlje vašeg djeteta.

(Telegraf.rs)
 

 

Ne propustite