Razvili aplikaciju koja upozorava na rusku propagandu na internetu

Internet
Razvili aplikaciju koja upozorava na rusku propagandu na internetu
Besplatnu aplikaciju napravio je krug mladih oko slovačkog učitelja historije Juraja Smatane.

Slovaci i Česi kojima smeta propagandni rat Rusije i Zapada, poslije spiska više od 40 čeških i slovačkih sajtova na kojima se oglašavaju proruski aktivisti, dobili su i novo oruđe - jednostavnu aplikaciju kao dodatak na internet pretraživač koji ih odmah upozori na propagandu Kremlja.

Aplikacija "Upozorenja na sajtove koji svjesno ili nesvjesno šire putinovsku propagandu" obavještava ikonicom sa srpom i čekićem na crvenoj podlozi - kao na sovjetskoj zastavi, da se korisnik našao na sajtu s propagandnim proruskim informacijama. 

Besplatnu aplikaciju napravio je krug mladih oko slovačkog učitelja historije Juraja Smatane i polazi upravo od njegovog spiska 42 sajta koji je napravio poslije više mjeseci traganja za ruskom propagandom. 

Smatana je spisak sajtova koji je okačio i na svom profilu na Facebooku, počeo praviti kada je tragom peticije protiv homoseksualaca obratio pažnju na sajtove protiv "trulog Zapada". 

Sa zaoštravanjem sukoba u Ukrajini i zatezanjem odnosa Moskve i Zapada, počeo je nailaziti na sve više sajtova koji na prvi pogled izgledaju kao ozbiljni informativni, ali među prenijetim vijestima svjetskih agencija su i propagandne proruske i antiukrajinske dezinformacije.

Ne propustite