Srbija garantuje Hagu za Ratka Mladića ako ga puste na privremeno liječenje

Region
Srbija garantuje Hagu za Ratka Mladića ako ga puste na privremeno liječenje
.

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović uputit će pismo Tribunalu u Hagu u kojem će zahtjevati da se Ratku Mladiću omoguće svi medicinski adekvatni uslovi liječenja s obzirom da je teško bolestan na šta su ukazali članovi njegove porodice i branilac, prenose srbijanski mediji.
Ministarstvo pravde će podržati prijedlog branioca da se Ratku Mladiću, ukoliko je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Srbiji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.

"Vlada Srbije će, kao i do sada za svakog svog građanina, dati Tribunalu potrebne garancije, koje se traže u takvim slučajevima, u skladu sa zahtjevom i zakonskim procedurama, kazali su u Ministarstvu pravde".

Mladićeva odbrana je u martu zatražila da Sud bivšeg komandanta VRS-a pusti na liječenje u Rusiju, jer bi u suprotnom "moglo biti prekasno". Haško tužilaštvo je nakon toga uputilo odgovor, istaknuvši da bi nakon puštanja na slobodu Mladić mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Mladić je, kao komandant VRS-a, optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012. godine, a od maja 2011. nalazi se u pritvoru.

Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

Ne propustite