AKO STE SE PITALI

Ova boja je najomiljenija boja na svijetu!

Objavljeno:30.08.2017 - 13:07
A A A Times Arial

Britanska kompanija GF Smith sprovela je online anketu u cilju izbora najomiljenije boje na svijetu a prema rezultatima riječ je o boji pod imenom Marrs zelena (Marrs Green).

Radi se o svjetlijoj nijansi petrolej zelene boje mada se ne slažu svi da je riječ o zelenoj, već o plavoj nijansi, a stručnjaci za boje kažu da ni jedna ni druga tvrdnja nisu pogrešne.
Ova boja je izabrana nakon šest mjeseci online anketiranja a ime je dobila po Annie Marrs, UNESCO-ovoj radnici iz škotskog grada Dundee. Ona je “nominovala” ovu boju za koju kaže da je podsjeća na prelijepu prirodu i zelenilo njene zemlje.

marrs6
Preko 30 hiljada ljudi iz 100 zemalja je glasalo za svoje omiljene boje a ova boja je prema tim glasovima najprivlačnija.
Proglašenje “pobjedničke” boje organizovano je na poseban način. Hiljade papirnih aviončića je bačeno na ulice grada Halla koji je ovogodišnji britanski grad kulture.

marrs2-1

b2-marrs-green

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!