Korisni savjeti

Sigurnost: 8 pravila za šifru koju vam nitko neće probiti

Objavljeno:07.11.2014 - 13:59
A A A Times Arial

Kad su hakeri ukrali korisničke podatke Adobeovih korisnika na vidjelo je izašao šokantan podatak da ljudi kao šifru najčešće biraju - 123456. Ili sličan niz brojeva i slova koji se lako pogađa. Ako želite zaštititi svoje podatke i račune koje imate na društvenim mrežama i internetskim servisima pročitajte kako izabrati šifru koju će biti teško pogoditi, a lako zapamtiti:

1. Optimalna dužina
Dobra šifra treba imati minimalno osam znakova. Općenito, što je šifra duža, to ju je teže pogoditi.

2. Izbjegavajte sljedove brojeva
Ne koristite nikakve sljedove brojeva koje je lako pogoditi poput već spomenutog 12345 ili 121212. Brojevi trebaju biti poredani nasumično.

3. Ne koristite riječi
Šifra ne smije biti jedna smislena riječ jer se takve, osim nizova brojeva, najlakše pogode. Šifra ne smije biti niti slučajno riječ 'šifra'.

4. Osobne informacije
Ne koristite nikakve osobne informacije koje se lako pronađu pretraživanjem interneta poput datuma rođenja, adrese, imena djece...

5. Kombinirajte brojke i slova
Šifra koja se sastoji samo od brojeva ili samo od slova je lakša za pogoditi, zato kombinirajte.

6. Ne zapisujte šifre
Ako vam je teško pamtiti sve šifre za sve servise koje koristite, pospremite ih u neki od programa koji tome služe. Nemojte ih zapisati u dokument, a osobito ne navodite koja je za što i uz koje korisničko ime ide.

7. Lako pamtljive
Odličan trik za šifru koja će poštovati sva gore navedena pravila, a lako ćete je zapamtiti je da smislite rečenicu, poput 'Maja utorkom u 6 ide na balet' i kao lozinku koristite početna slova riječi u rečenici, s time da je prvo veliko, a na kraju dodate interpunkcijski znak. Šifra bi u ovom slučaju bila: Muu6inb!

8. Nepovezane riječi
Za šifru izaberite dvije riječi koje značenjem nisu povezane, recimo knjiga i koza pa ih povežite interpunkcijskim znakom i negdje ubacite broj. Primjerice: Knjiga?koz3a

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: