6 ideja za ulaganje u sebe!

Drugi pišu
6 ideja za ulaganje u sebe!
.

„Ako želite uložiti u nešto što ima minimum rizika i zagarantirani veliki povrat – uložite u sebe“. Citat je to koji je potaknuo Pawana Kumara da napiše sjajan tekst o tome zašto bismo i kako trebali ulagati u sebe, nakon što je pročitao citat na Twitteru.

Ulaganjem u sebe pomažemo si da postanemo bolja verzija sebe- mentalno, emocionalno, fizički, financijski. Na taj način i zračimo i privlačimo druge takve ljude oko sebe. Iako se čini da se obrazovanje u Lijepoj našoj svakoga dana sve manje cijeni i da nemamo taj mindset, da, čime god se bavili, naš put učenja ne prestaje izlaskom iz škole ili fakulteta, ovaj bi vas tekst mogao nagnati da ozbiljno razmotrite o tome što činite za sebe i što biste mogli početi činiti da postanete bolji, sretniji i uspješniji – u svakom aspektu.

Čitajte

Prema ovom istraživanju, ako čitate samo šest minuta na dan možete si smanjiti razinu stresa za 68 posto. Čitanje je sjajan način da izgradite svoje znanje u bilo kojem području. Kao što je rekao doktor Seuss: „Čaroliju možete pronaći gdje god pogledate. Sjednite, opustite se – sve što vam je potrebno je knjiga“.

Uspješni ljudi i milijunaši, svi preporučuju čitanje knjiga. Nije to bez razloga – knjige vam daju moć da istražite nove stvari i vjerujete u sebe. Kada su Elona Muska pitali kako je naučio graditi rakete, on je odgovorio – „čitajući knjige“. Čitajte knjige, Kindle, članke, slušajte audio knjige – bilo koji format koji vam odgovara.

Pišite

Pišete li e-mailove, sve inačice poruka na pametnim telefonima, izvješća, pristupnice, kodove? Ako je vaš odgovor da – vi pišete. Pokušajte voditi dnevnik i pišite 10-15 minuta na dan. Pisanje je terapija koja će vam pomoći da se riješite stresa. Pustite da vaše emocije teku po papiru, kakve god one bile- sreća, bijes, strah… To će vam pomoći da pobjegnete od buke i nemira. Pisanje utječe na vaš svakodnevni život i pomaže vam dati jasnu ideju onoga što želite. Poboljšat će vašu kreativnost, komunikacijske vještine te vam pomoći da bolje mislite.

Kao što je Seth Godin rekao: „Osoba koja će dobiti najviše dobrobiti od vašeg pisanja možda ste upravo vi“.

Napišite nešto danas, kratku priču, crticu iz života, poeziju, bilo što – i dobit ćete sjajan povrat uloženog.

Posjećujte seminare i konferencije

Pohađanje live događaja, seminara i konferencija omogućava vam da učite, da se umrežujete s ljudima i stvarate si prigode u karijeri. Također će vam dati priliku da upoznate stručnjake, ljude kojima se divite i ljude koji vam mogu pomoći. Zamislite da ste u istoj prostoriji s ljudima koji misle slično kao i vi, zamislite da se zabavljate. Izazovite sebe, odvojite se od svog radnog stola i posjetite konferenciju.

Razvijte novu vještinu

Kada ste zadnji put naučili nešto novo? Učenje je cijeloživotni proces i uvijek ima prostora za savladavanje novih vještina. Naučite novi jezik, naučite voziti, certificirajte se za nešto, naučite svirati novi glazbeni instrument, kuhajte… Sve su to itekako vrijedne investicije. Nove vještine pomoći će vam da postanete kreativnija osoba. Jeste li spremni krenuti u akciju i početi učeti novu vještinu već ovaj tjedan?

To-do lista

Imate li to do listu? Ako nemate, napravite je DANAS. Sjednite i napišite listu stvari koje želite napraviti u životu, bez obzira na to koliko su one male ili velike. No nemojte da ta lista ostane samo lista nedostižnih želja već se pobrinite da svaku od njih proživite.

Kad ste je napravili, analizirajte je i podijelite u tri kategorije: stvari koje možete napraviti sada, stvari za koje treba vrijeme, stvari za koje su vam potrebne dodatne vještine. Svaku večer prije spavanja i svako jutro pročitajte tu listu – dat će vam jasnu ideju kako koristiti vrijeme i snažan osjećaj smjera.

Budite sretni i zahvalni

Uvijek budite sretni, pozitivni i zahvalni. Sreća je izbor. Fokusirajte se na pozitivne aspekte života i tražite razloge za zahvalnost. Uzmite si pet minuta svaki dan da napišete nekoliko stvari ili osoba na kojima ste zahvalni. Trenirajte svoj um da reagira pozitivno u svakoj situaciji. Kao što je Shawn Achor rekao u svom TED govoru: “Sreća vas inspirira da budete produktivniji u onome što radite”.

Ne propustite