AUSTRALSKE PLAŽE

Lov na morske pse pomoću dronova?!

Objavljeno:29.08.2017 - 06:59
A A A Times Arial

Napadi morskih pasa u Australiji su pravi problem. Iako ih se tokom sezone dogodi tek nekoliko, Australci su odlučni u namjeri da ih svedu na najmanju moguću mjeru i svoj obalne vode učine sigurnima za plivače i surfere.

Stoga su se za pomoć okrenuli umjetnoj inteligenciji i dronovima. Tačnije, projekt koji je nastao u suradnji Westpaca i Telstre, a podupire ga Little Ripper Gorup i tim znanstvenika s Tehnološkog sveučilišta Sydney obuhvaća razvijanje algoritma koji može u stvarnom vremenu analizirati video snimku, otkriti morske pse i upozoriti plivače.

Proteklih godinu dana profesor Michael Blumenstein i njegovi kolege radili su na prvom svjetskom algoritmu za uočavanje morskih pasa. Prilikom izrade koristili su poznate migracijske rute, zabilježena viđenja morskih pasa i snimke dronova s popularnih autstralskih plaža kako bi "naučili" SharkSpotter da prepozna morske pse ispod površine oceana.

Srce SharkSpottera zapravo je tehnologija koja je poznata kao Deep Learning (duboko učenje), a koja je zapravo jedna od tehnologija strojnog učenja. Tijekom testiranja SharkSpotter je primjetio morskog psa u 90 posto slučajeva, a glavna mu je odlika što može prepoznati i razlučiti morske pse od delfina, kitova i drugih morskih stvorenja.

SharkSpotter dronovi trebali bi svoju premijeru imati tijekom sljedećeg mjeseca na najpopularnijim plažama u Australiji. Njih 35 pretraživati će obalne vode te kad uoče morskog psa, lebdjeti iznad njegove lokacije te megafonom upozoravati kupače i surfere. Neki od dronova u sebi čak imaju i pojas za spašavanje koji mogu izbaciti prema plivaču ili surferu koji se nađe u nevolji.

Iako su u Australiji svjesni da su troškovi održavanja i upravljanja dronovima visoki, činjenica da bi se ovom tehnologijom mogli spasiti brojni životi mogla bi prevagnuti. No, o tome će se raspravljati kad SharkSpotter dokaže svoju učinkovitost i uoči morske pse na vrijeme.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia