Da li ćemo električnu energiju proizvoditi disanjem?

Nauka i tehnologija
Da li ćemo električnu energiju proizvoditi disanjem?
.

Naučnici stalno pokušavaju osmisliti novi način proizvodnje električne energije iz najrazličitijih izvora. No, dosad još nismo čuli za proizvodnju električne energije iz – niti.

Studija objavljena u časopisu Science opisuje nit napravljenu od ugljičnih nanocijevi koja proizvodi elektricitet prilikom istezanja.

Ideja koja stoji iza ove studije prilično je jednostavna. Autori, grupa naučnika iz Kine i SAD-a, proizveli su skupinu ugljičnih nanocijevi i ispleli od njih nit, sličnu staroj rastezljivoj žici za telefon.

Upravo ta rastezljivost zaslužna je za stvaranje elektriciteta. Kad se nit rastegne, rastezanje i trenje oslobađaju naboj iz ugljičnih nanocijevi. Kako bi taj naboj pretvorili u električnu energiju, znanstvenici su uronili konop u vodu obogaćenu ionima.

Tijekom pokusa uspjeli su stvoriti više od 40 džula energije, ali je ona bila prilično nestabilna. Osim toga, nezgodno je cijelo vrijeme "navlačiti" niti pod vodom.

Zato su testirali različite moguće verzije primjene. U jednom slučaju objesili su niti između bove i utega i uronili u more te prepustili valovima da rastežu niti i stvaraju elektricitet.

Znanstvenici su isprobali i primjenu njihovih niti u izradi odjeći. Tako su uspjeli pokazati kako je moguće uplesti ugljične nanocijevi u tkaninu i iskoristiti kretanje nositelja ili čak njegovo disanje za proizvodnju male količine energije.

Tko zna, možda ćemo u budućnosti puniti naše nosive i pametne uređaje zahvaljujući majici koja proizvodi električnu energiju.

Ne propustite