Ovaj sastojak iz kuhinje možete koristiti u različite svrhe!

Sve za dom
Ovaj sastojak iz kuhinje možete koristiti u različite svrhe!
.

Mala količina soli može riješiti niz problema u domaćinstvu. To je mnogo jeftiniji način u odnosu na skupe proizvode za čišćenje. Donosimo vam devet načina upotrebe soli za rješavanje različitih problema.

Prljavština koja se zalijepi na pegli može napraviti velike probleme. Kako biste je skinuli, stavite soli na masni papir i potom vrućom peglom pređite preko njega. Prljavštinu ćete brzo ukloniti.

Mrlje i miris plijesni možete lako ukloniti sa peškira i odjeće. Potrebno je naraviti pastu od soli i limunovog soka te je utrljati po mrljama. Najbolje je da se osuši na suncu, a potom odjeću treba oprati. 

no-dirty-dishes-day1-e1431955643147

Ako vam je nestalo tableta za mašinu za pranje suđa, umjesto njih možete koristiti mješavinu soli, sode bikarbone i običnog deterdženta za suđe. 

U mješavini vode i soli ostavite prljavu i masnu spužvu za pranje preko noći. Ujutro će vas čekati prijatno iznenađenje.

Tepsije, šerpe i tiganje možete vrlo lako očistiti pomoću soli. Po masnim dijelovima stavite so, a potom dodajte malo vode. Sačekajte deset minuta, to će biti dovoljno da se mast razloži i lako očisti.

Daske sa sječenje ne trebate prati u perilici. Umjesto toga ih dezinfekujte u toploj vodi, soli i liminovom soku.

salt

Nema potrebe za krpama i papirom da biste očistili mrlje od jaja. Po neredu koji ste napravili pospite so i čekajte 10 do 15 minuta. So će pretvoriti jaje u masu koja se lako može očistiti.

Ukoliko vam se prosulo crveno vino, pospite so po svježoj mrlji i čekajte pet minuta. Isperite hladnom vodom i trljajte dok mrlja ne nestane.

Ako imate problema sa odvodima, pomiješajte sodu bikarbonu i so s vodom pa naspite u odvod. Nakon toga dodajte i sirće pa opet sačekajte 15 minuta. Nakon toga sipajte ključalu vodu i odvod će se očepiti.

dont-get-rid-salt-shaker

Ne propustite