Kako izgleda prava kuća hobita? (VIDEO)

Arhitektura
Kako izgleda prava kuća hobita? (VIDEO)
.

Zvanično nazvana  “Hobbit House” , iz razloga što neodoljivo podsjeća na dom Bilba Beginsa, heroja Tolkinovog romana Hobit i njihove neodoljive male kućice, Stjuart Grant je prostor u kojem živi, u blizini škotskog grada Tomiča, predstavio kao prelijepi omaž jednog ljubitelja trilogije Gospodara prstenova.

enterijer-kuca-hobita-99

Putem elipsastih ulaznih vrata kuće, ulazi se u savršeni, rukom istesani artefakt, koji svojim ukupnim magičnim osjećajem stvara doživljaj da je čudesna koliba hobita koju smo vidjeli na ekranu naprasno oživjela u stvarnom svijetu. Njen vlasnik Stjuart Grant, objasnio je da nije gledao ikoničnu trilogiju kada je započeo sa izgradnjom . On je jednom prilikom istakao kako je cjelokupna priča vezana za hobite došla nešto kasnije, a njegova kuća je pukim slučajem povezana sa hobitima nekoliko godina kasnije.

Zapravo, 84 godine star gospodin odlučio je da izgradi svoju kuću davne 1984. godine, tokom boravka u Australiji, nakon čega je donio odluku da se vrati u rodnu Škotsku, a odluku su pratili razvod braka i nastanak neuro-imune bolesti.Tokom ovog veoma teškog perioda sve što je imao u svom posjedu jesu dvije drvene stolice, gasni šporet, poljski krevet i sijalica od 100W.

enterijer-kuca-hobita-10

Po povratku u Škotsku, Grant je želio da živi u kući koja je smještena nedaleko od njegovog trenutnog doma. Umjesto toga on je odlučio da živi u pomoćnom objektu koji su prethodno naseljavale domaće životinje . Snagom volje i uz pomoć nekoliko pravih prijatelja, Grant je uspio da od starog ambara skromne kvadrature, kreira jednu od najljepših kuća koje trenutno možemo vidjeti na svijetu.

U videu možete pogledati detaljnije kako Hobitova kuća izgleda!

 

Ne propustite