STRUČNJACI ZAKLJUČILI: Evo kako se kod beba mijenja osjet okusa

Mame i bebe
STRUČNJACI ZAKLJUČILI: Evo kako se kod beba mijenja osjet okusa
.

Vrlo je važno svom djetetu nuditi zdrave, kvalitetne i raznovrsne namirnice. Osjet okusa razvija se još kod nerođenog djeteta, stručnjaci vjeruju čak u 14. tjednu trudnoće. Zaključili su to opazivši da fetus češće guta plodnu vodu ako je slatkasta, a rjeđe ako je kisela ili gorka.

Do šest mjeseci

I bebe se rađaju s urođenom sklonošću prema slatkom, a kasnije će usvajati i ostale okuse. Majčino mlijeko je također pomalo slatko pa ga bebe vole. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuje uvođenje novih okusa u bebinu prehranu sve do navršenih šest mjeseci jer do tog uzrasta njezin probavni sustav nije dovoljno razvijen. Neki stručnjaci i nutricionisti ipak savjetuju da je dohrana u obliku kašica od namirnica kao što su mrkva, jabuka, batat i sl. poželjna već od 17. tjedna života. Međutim, WHO ističe da do šest mjeseci starosti ni bebin osjet okusa nije pripremljen za nove okuse pa postoji velika vjerojatnost da će ispljunuti sve što se razlikuje od majčinog mlijeka koje joj je poznato.

Od šest do 12 mjeseci

U ovom se razdoblju osjet okusa snažno razvija, kao i bebine prehrambene navike. Stoga je važno djetetu nuditi zdrave, kvalitetne i raznovrsne namirnice. Najprije krenite s mliječnim, povrtnim i voćnim kašicama. Kako mališani više vole slatko, najviše ćete uspjeha imati s voćem i slatkim povrćem kao što su mrkva, krumpir i slatka bundeva.


Nikako nemojte djetetu dodavati razne začine, sol ili šećer. Jedino u kašice možete dodati malo maslinovog ulja. 

Nakon toga u prehranu možete uvesti i ribu, meso te bezglutenske žitarice, ali imajte na umu da do godine dana djetetu uz čvrstu hranu treba najmanje pola litre mlijeka dnevno (adaptiranog ili majčinog).

Nakon godine dana

Nakon godine dana djeca smiju jesti praktički svu hranu, ako dotad nisu pokazala alergiju ili intoleranciju. Pobrinite se ipak da ih hranite uravnoteženo i zdravo.

Hranu im više ne treba miksati u kašice, dovoljno je sitno je nasjeckati. Ako mi se neki okus ne svidi, ponudite mu ih opet za desetak dana.

Ne propustite