OTVOREN GRADAČAČKI SAJAM ŠLJIVE!

Biznis
OTVOREN GRADAČAČKI SAJAM ŠLJIVE!
.

U Gradačcu je danas otvoren 44. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive na kojem se predstavlja preko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

Sajam je otvorio Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, a tokom četiri dana održavanja sajma bit će upriličeni okrugli stolovi i stručna predavanja iz različitih oblasti poljoprivrede, najviše iz pčelarstva i voćarstva.
“Ova mala BiH je 15. proizvođač šljive u svijetu. Ne kažem to tek tako, jer je najveći proizvođač šljive u Federaciji upravo Gradačac. Ali, nismo samo poznati po šljivi. Vrlo smo značajan svjetski proizvođač maline, pa i smilja i pomalo se profiliramo u onim proizvodima koji su primjereni našim geografskim prilikama i koji nisu pretjerano zasićeni na svjetskom tržištu“, izjavio je Novalić.

Organizator sajma je firma Gradačački sajam, iz koje su poručili da su susreti privrednika i poljoprivrednika prilika za istraživanja, prezentaciju i primjenu novih ideja, strojeva i tehnologija.

Prvi Sajam šljive održao se 1969. godine, a ideja o organizaciji ove manifestacije javila se s ciljem posvećivanja više pažnje šljivi, najznačajnijem voćarskom proizvodu ovog kraja. Tokom ratnih godina došlo je do prekida gradačačkih susreta, koji su se nakon rata nastavili i iz godine u godinu privlače sve veći broj zainteresiranih.

“Hvala svima onima koji su pomogli da sajam u Gradačcu opstane ove 44 godine, iako imamo svojevrsnu krizu kada su u pitanju sajamske manifestacije. Mnogi veći sajmovi od ovog su nestali sa mape sajamskih manifestacija, ali sajam u Gradačcu ostaje upravo zahvaljujući pokroviteljima i sponzorima“, rekao je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

 

Ne propustite