KORISNO JE ZNATI: Razlog zbog kojeg nikada ne biste trebali DRŽATI JAJA U FRIŽIDERU
Jaja su najkonzumiranije jelo za doručak zato što ih je veoma lahko pripremiti.
Većina ih drži u frižideru, ali ne nekim forumima vodile su se debate o potrebi čuvanja jaja u frižideru.
Ljudi koji drže jaja izvan frižidera rizikuju da dobiju bakteriju zvanu salmonela.
Kako je časopis “Zaštita hrane” objavio, nastanak salmonele u jajima je uspješnije sa jajima koja se drže na sobnoj temperaturi.
Ali, prema Nacionalnom Javnom Radiju, jaja se ne bi trebala držati u frižideru. U Europi, većina kokoši je vakcinisana protiv salmonele. U Sjedinjenim Američkim Državama postoje različiti načini zaštite od salmonele, kao naprimjer, inspekcije, pranje, praćenje jaja od nabavljača do prodavnice.
Prema stručnjaku za tehničke informacije, Mariannu Gravelly, jaja ne bi trebalo držati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
Također je dodala da je moguće vidjeti da li je kokoš zaražena salmonelom ili ne, tako da svako jaje može sadržavati salmonelu. Otrovna hranjiva bakterija ne utiče na ukus, miris ili izgled hrane.
Trebali biste biti potpuno oprezni sa hranom koju konzumirate i načinom na koji je konzumirate. To je najbolji način da se zaštitite od otrovnih hranjivih bakterija.