URBANIZAM U ENTERIJERIMA: Goli zidovi, visoki plafoni, vidljive cijevi I kablovi?

Enterijer
URBANIZAM U ENTERIJERIMA: Goli zidovi, visoki plafoni, vidljive cijevi I kablovi?
.

Za industrijski stil možemo reći da je savršen u svojoj nesavršenosti. Specifičan je i lako prepoznatljiv te ga je vrlo lako postići. Želite li dašak industrijskog stila u svome domu, a pritom ne želite pretjerivati, možete ga postići dodavanjem raznih predmeta od drveta (često neobrađenog), filmskih postera, zanimljivih lampi, starih kovčega i škrinja, kao i ostalih dekorativnih predmeta koje možda već imate neiskorištene kod kuće ili ih možete nabaviti na raznim sajmovima i buvljacima te pritom uštedjeti novac.

industrijski-stil09

Industrijski stil nekada davno uopšte nije ni predstavljao stil, već jednostavno prostor jedne od industrijskih zgrada, takav kakav je. Ovakav kakvim ga danas poznajemo nastao je 80-ih godina u Americi, upravo kao odgovor na potrebu da se magacini i fabrike pretvore u stambene prostore.

industrijski-stil41

Inspiracija se traži i nalazi u starim zgradama. Ukoliko je moguće, prostor bi trebao da se nalazi u nekom starom, napuštenom kraju, gdje je potrebno renovirati gotovo čitavu strukturu. U tom slučaju, elementi kao što su goli zidovi od stare cigle, čelične grede i stubovi vam idu u korist, prepričavajući historiju prostora i nagovještavajući različite kreativne ideje.
Industrijski stil karakterišu materijali poput metala, drveta, stare cigle.

industrijski-stil08

Čelik i staro željezo su omiljeni izbor prilikom renoviranja u ovom stilu, predstavljajući materijale koji se koriste za strukturu, kao i vodovodne I električne instalacije. U industrijskom duhu se također koristi brušeni nikl, bakar, te liveni i obojeni metali.
Čini se da gotovo ne možete naći niti jedan primjer ovakvog enterijera bez ogoljenih zidova od stare cigle. Uglavnom se ni ne obnavljaju, jer upravo tako vidljive, rustične daju industrijski efekat prostoru.

industrijski-stil07

Ukoliko nemate mogućnost da ogolite zidove, ovakav izgled možete postići i primjenom raznih fototapeta sa uzorkom stare cigle.
Da bi prostor odisao i neophodnom toplinom, potrebno je koristiti i materijale kao što je drvo, koje posebno dobro izgleda ako se koristi kao neobrađeno.
Beton i smola također mogu biti dobar izbor materijala za obnovu poda, plafona, lavaboa,kada, kamina i sl., čime se postiže viši nivo industrijskog izgleda.

industrijski-stil02

Ne propustite