SIPAJTE VISKI UMJESTO BENZINA!

Nauka i tehnologija
SIPAJTE VISKI UMJESTO BENZINA!
.

Ponekad se isplati oživjeti stare i zaboravljene metode upotrebe otpada u procesu proizvodnje. Istraživači u Škotskoj otkrili su profitabilan način da upotrebe nusproizvode viskija u automobilskoj industriji.

Proizvođači viskija u Škotskoj svake godine potroše skoro 400 hiljada dolara za odlaganje 827 hiljada tona taloga ječma i dvije milijarde litara tečnosti koja ostane poslije destilacije. Organizacija “Keltski obnovljivi izvori” iz Edinburga otkrila je kako da stari način fermentacije primjeni u proizvodnji goriva. Kako bi prikazali taj proces, sipali su tečnost zvanu biobutanol u rezervoar običnog Forda.

“Veoma je zgodno koristiti Ford za ovu probnu vožnju, s obzirom na to da je model T-Ford išao na biogorivo. Fermentacija kojom smo proizveli gorivo za ovo vozilo je proces star sto godina i već testiran”, kaže Martin Tengni iz organizacije "Keltski obnovljivi izvori".

Biobutanol može da čini i do 15% goriva u automobilu, a da ne promeni strukturu motora. Manje korozira od etanola i lijepo se miješa sa dizelom i benzinom.

“Imamo ogromnu priliku da napravimo gorivo od ostataka viskija. To bi moglo da preraste u ozbiljnu proizvodnju koja bi bila i ekonomski i ekološki održiva za automobilsku industriju – jednu od najvećih u zemlji”, objašnjava Tengni.

Uz finansijsku podršku škotske vlade, “Keltski obnovljivi izvori” planiraju da sljedeće godine otvore fabriku koja bi proizvodila pola miliona litara biobutanola godišnje. Potencijal je mnogo veći, jer industrija viskija u Škotskoj omogućava sirovine za 100 puta veću proizvodnju goriva.

Ne propustite