"HOKING JE DOBAR FIZIČAR ALI GRIJEŠI" - Navodi Hant

Nauka i tehnologija
"HOKING JE DOBAR FIZIČAR ALI GRIJEŠI" - Navodi Hant
.

Stiven Hoking, britanski fizičar je otpočeo verbalni rat tako što je optužio britanskog ministra zdravlja Džeremija Hanta za krizu u Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Kritikovao je Hanta zbog selektivnog korištenja naučnih studija kako bi opravdao svoju politiku i podržao izmene u Nacionalnoj zdravstvenoj službi i biranja dokaza u prilog izmjena navodeći da je služba u opasnosti.

Hant je odgovorio na optužbe istakavši da Hoking griješi i da je njegova kritika “pogubna laž”.

“Njega koju sam imao od kada mi je dijagnostifikovana bolest motornih nervnih ćelija kao studentu 1962. godine omogućila mi je da imam život kakav želim i potpomogla pri napretku u našem razumjevanju univerzuma“, napisao je Hoking za za Gardijan.

Osnovana 1948. godine, Nacionalna zdravstvena služba bila je veliki ponos Britanaca koji su mogli besplatno da se liječe tokom cijelog svog života. Međutim, posljednjih godina prolazi kroz veliku finansijsku krizu zbog manjih budžeta, sve kompleksnijih tretmana i sve skuplje nege.

Hoking je ovu službu opisao kao “kamen temeljac britanskog društva“ koji se zbog loših političkih odluka našao u krizi. Posledice je ostavio i sukob interesa između multinacionalnih korporacija i onih koji su radili na privatizaciji, dodao je Hoking.

“Ravnoteža moći u Velikoj Britaniji napravljena je sa privatnim klinikama, a pravac promena usmjeren je na sistem osiguranja u SAD”, dodao je Hoking.

On je naveo da kad javne ličnosti “zloupotrebljavaju naučna istraživanja, citiraju neke studije a potiskuju druge da bi opravdali politike koje žele da primjene iz drugih razloga, to podriva naučnu kulturu”.

Hant je putem Tvitera odgovorio Hokingu istakavši da nijedan sekretar zdravlja ne bi ignorisao dokaze i rekao da je vlada uložila više novca, doktora ili medicinskih sestara u službu nego ikada ranije.

“Stiven Hoking je briljantan fizičar, ali griješi. Većina njegovin neistina je ideja da vlada želi zdravstveni sistem poput SAD. Da li je previše pitati ga da pogleda dokaze?“, napisao je Hant.

 

Ne propustite