SLIJEDI MASOVNO ZAPOŠLJAVANJE: Pogledajte ko je stigao u BiH!

Biznis
SLIJEDI MASOVNO ZAPOŠLJAVANJE: Pogledajte ko je stigao u BiH!
.

Prije nekoliko dana objavljena je informacija da kompanija Boxmark ima namjeru proširiti kapacitete u Lukavcu i zaposliti novih 800 radnika.
U samom saopštenju nije objavljeno mnogo podataka o kompaniji, osim da se bavi proizvodnjom tekstilnih i kožnih dijelova za autoindustriju.

Prema istraživanju koje je sprovedeno, riječ je o svjetskom gigantu čije je sjedište u Austriji, a koji u zemljama u kojima otvara fabrike konstantno razvija posao i povećava broj zaposlenih, što najbolje pokazuje primjer Hrvatske.

Ukoliko domaće vlasti učine sve da ova kompanija uspješno razvije svoj biznis u BiH, nema nikakve sumnje da će ona ispuniti svoje obećanje o masovnom zapošljavanju novih radnika. 
 
Boxmark je, naime, jedan od vodećih svjetskih proizvođača kožnih proizvoda kada je riječ o autombilskoj industriji, avio-industriji, potom sjedištima za željeznice, jahte, namještaju za domaćinstvo itd.

Kada je riječ o auto-industriji, u njihove mušterije ubrajaju se skoro svi vodeći svjetski proizvođači, kao što su Audi, Bentley, BMW, Bugatti, Ford, Jaguar, Lamborghini, Mercedes-Benz, Opel, Porsche, VW i mnogi drugi.

Veliko iskustvo u regionu

Osim kožnih sjedišta, proizvode i ostale unutrašnje dijelove od kože, poput naslonjača za ruke, navlaka za volan, vrata i ostale industrumente itd.

Kada je riječ o avio-prevoznicima, među njihove mušterije spadaju giganti poput Emirates Airlinea, Etihad Airways i Lufthanse. Slična je situacija i kada je riječ o željeznicama i jahtama.

Firma osim fabrika u Austriji, ima postrojenja i u Njemačkoj, Kini, Meksiku, Argentini, Sloveniji i Hrvatskoj.

Za BiH je zanimljiv primjer Hrvatske gdje Boxmark već godinama uspješno posluje, ima fabrike na više lokacija i, prema pisanju tamošnjih medija, svake godine povećava broj zaposlenih za oko 400. Početkom godine Boxmark je u Hrvatskoj imao oko 4.000 radnika.

Firma se u Hrvatskoj čak suočila s problemom da nije mogla naći dovoljno radnika, pa su u februaru ove godine morali emitovati oglas u udarnim televizijskim terminama kojim su pozivali radnike da se prijave za rad u pogonima austrijskog giganta.

Inače, prema podacima BiznisInfa, Boxmark je prošle godine, kada je pokrenuo proizvodnju u BiH, tačnije u Lukavcu, već zaposlio oko 200 radnika i imao prihode od 22 miliona KM.

U skorijoj budućnosti planiraju proširenje proizvodnih kapaciteta. To, prije svega, podrazumijeva izgradnju nove proizvodne hale od oko 10.000 m2, a što je prva faza ukupnog investicijskog projekta koji bi trebao da rezultira otvaranjem oko 800 novih radnih mjesta u ovoj kompaniji.

Ne propustite