BOLNIČKE REVOLUCIJE: Osmišljen robot za operacije!

Nauka i tehnologija
BOLNIČKE REVOLUCIJE: Osmišljen robot za operacije!
.

Ovaj Versius-ov uređaj će doslovno srušiti sve troškove dugotrajnih operacija koje su mukotrpne za pacijenta, a pored toga, oporavak će trajati znatno kraće.

Britanski naučnici su osmislili najmanju "robotsku ruku" koja će ubrzati sami proces operacije, što znači da pacijenti neće mjesecima čekati termine za  iste.

Robot oponaša ljudsku ruku i može se koristiti za izvođenje širokog spektra laparoskopskih procedura - uključujući kolorektalne operacije i operaciju prostate, ušiju, nos i grla - u kojima se pravi niz malih rezova. Robot je kontrolisan od strane hirurga na konzoli vođenoj 3D ekranom u operativnom bioskopu.

versius

Iako hirurški roboti već postoje, ova kreacija je mnogo lakša za korištenje, jer čini oko trećinu prostora postojećih mašina i neće biti ništa skuplja od operacije bez korištenja bilo koje vrste robota, prema tvrdnjama proizvođača Cambridge Medical Robotics.
"Prijašnji roboti u operacionom bioskopu nisu nova ideja", rekao je izvršni direktor kompanije Martin Frost. "Problem u ovom trenutku je to što su fenomenalno skupi - ne samo da koštaju po 2 miliona funti za kupovinu, ali svaki postupak košta dodatnih 3.000 funti koristeći robota - i oni su veoma veliki. Mnoge bolnice moraju koristiti operativni sistem oko robota. Njihova veličina ih takođe otežava upotrebi hirurškog tima i slabo su korišteni. Oni se zaista koriste samo za karličnu hirurgiju i ne mogu se lako prilagoditi drugim vrstama operacije. U nekim  bolnicama se koriste samo jednom tokom sedmice. "

Da bi roboti revolucionisali operaciju, rekao je, oni moraju biti raznovrsni, jednostavni za upotrebu i mali, tako da ih hirurško osoblje može pomijerati oko operacijske sobe ili između operativnih pozorišta ili ih pakirati kada se ne koriste. "Naš robot radi sve ovo i prva je robotska ruka koja se posebno dizajnira za laparoskopske operacije", rekao je Frost.

Jedna od ključnih prednosti robota je da funkcioniše kao ljudska ruka i sadrži tehnologiju koja otkriva otpor kako bi se uvjerila da se prava sila upotrebljava kada su instrumenti unutar pacijenta.

(novi.ba)

Ne propustite