APLIKACIJA KOJA UPOZORAVA NA TERORISTIČKE NAPADE: Izumitelji su iz BiH

Nauka i tehnologija
APLIKACIJA KOJA UPOZORAVA NA TERORISTIČKE NAPADE: Izumitelji su iz BiH
.

Ovu nevjerovatnu aplikaciju su kreirali Stefan Šerbedžija iz Beograda te bračni par iz Banja Luke Dražen i Ivana Žigić. Aplikacija pod nazivom "Ping" korisnike upozorava na terorističke napade, vremenske neprilike kao i sve druge opasnosti u njihovoj okolini. 

Kako Dražen navodi, Ping je besplatan te je dostupan svima u svijetu, a ideja za ovu vrstu aplikacije se javila kada su Dražen i Ivana prije nekoliko godina planirali putovanje u Pariz gdje se, u međuvremenu, desio teroristički napad.

"Taj napad nam je dao vjetar u leđa da osmislimo ovakvo nešto, jer na internetu nismo našli bilo šta slično što bi nam dalo informaciju kakva je opasnost u našoj blizini" - izjavio je Dražen.

ping-drazen4-660x420
Nakon kreiranja aplikacije, naišli su na odlične reakcije ljudi te su rekli da je ovo samo početak i da imaju mnogo vće planove.

Aplikacija "Ping" dosad bilježi mnoga objavljena upozorenja koja su nesumnjivo sačuvala život mnogih korisnika.

Takođe, još jedan od njihovih planova jeste da omoguće korištenje aplikacije bez interneta, jer se može desiti da korisnici nemaju pristup internetu, a informacija im je od velike važnosti. 

Ne propustite