Još uvijek poželjne i popularne zidne dekoracije!

Sve za dom
Još uvijek poželjne i popularne zidne dekoracije!
.

Današnje verzije zidnih tapeta uzbudljive su već samim time što tehnologija apliciranja uzoraka omogućava sve što vam na um padne.

Recimo, tapete se mogu kreirati uključujući u uzorak lične fotografije, grafike, fotografije prirode ili nešto što ste sami nacrtali. 
Također, više nema ograničenja veličine, a slike se mogu postavljati na zidove u kancelarijama, po ormarima, sobama, kuhinjama i drugim prostorijama, te namještaju koji ima praznu površinu.

5ddf89f046f45ded91cd554d8cd02671-grey-bedroom-wallpaper-grey-and-white-wallpaper

Tapete današnjice često su samoljepive. Dizajneri ih koriste za uređenje stambenih i poslovnih prostora, u enterijerima i eksterijerima. Papiri od kojeg se izrađuju izgledaju poput tankog platna s bogatijim, čišćim i nevjerojatno različitim bojama i tonovima.
Tapete je danas aktuelno lijepiti na samo jedan zid prostorije. Ljepota tako urešenog enterijera dodatno će se istaknuti ako upotrijebite i  svjetiljke “odjevene” u isti materijal kao i tapete. 

Minimalizam je u interijeru i na tapetama prisutan u formama koje su sačinjene od oblih i zakrivljenih linija.

Razlikujemo nekoliko vrsta tapeta, a više o njima možete pročitati u tekstu.

Papirnate tapete se sastoje, najčešće, od dva sloja papira. Na vanjskome se nalazi uzorak koji je obično tiskan u nekoj boji, a unutarnji sloj služi kao materijal potpore i tokom obnavljanja on ostaje na površini zida nakon što se vanjski sloj ukloni.

2d390f668c75f623ac64d41de5f291b3-living-room-wallpaper-wood-planks

 

Složene ili sastavljene tapete se, također, sastoje od dva sloja. Smjesa s bojom aplicira se na noseći materijal. Time se dobiva zanimljiv efekt svjetla i sjene na vanjskoj površini. Složene tapete  ili sastavljene tapete mogu se prati i nisu osjetljive na svjetlost. Kad se uklanjaju sa zida, vanjski sloj se oguli, što olakšava kasnije renoviranje.

Tapete od vinila kombinuju osnovni, noseći materijala koji je čvrsto privezan za sloj vinila. Prednja strana obično je tiskana i može biti glatka ili reljefna. Tamo gdje postoji zahtjev za čistim površinama, najčešće se i koriste tapete od vinila.

Što se boja tiče, tople je boje dobro birati za dnevne sobe, dok u kuhinju i kupaonicu pristaju i agresivnije boje. Za male prostorije odaberite svjetlije tonove.

Ako ipak niste za tapete na zidu, možda će vas zanimate zidne naljepnice.
Zidne su naljepnice jeftine, lako se postavljaju i skidaju, ne zahtijevaju velike promjene prostora, ne trebaju im specijalne podloge ni šablone niti materijal za postavljanje. I, najvažnije, sami ih možete postaviti. 

bmx-cycling-wall-stickers

Donedavno su bile jako popularne, čak i više od grafičkih motiva, tzv. tekstualne naljepnice sa porukama i citatima poznatih osoba, kao i osobnih poruka stanara.
Zidne naljepnice mogu se zalijepiti na sve glatke površine: staklo, plastiku, vrata, glatke kuhinjske fronte, metal i slično.

Ne propustite