KONTROLIRANJE RAČUNARA POGLEDOM: Uskoro!

Nauka i tehnologija
KONTROLIRANJE RAČUNARA POGLEDOM: Uskoro!
.

Velika promjena bi se mogla uvesti u funkcioniranje Microsoftovih operativnih sistema, te je tako predstavljena opcija Isider preview build, verzija Windowsa 10 u kojoj ćemo računar moći kontrolirati pogledom.

Naravno, za korištenje ove opcije bit će neophodna kompatibilna "eye tracking" tehnologija, to jeste hardware kompanije Tobii pomoću kojeg Microsoft na Windows 10 planira omogućiti opciju praćenja pokreta očiju, prenosi Zimo.

Ova opcija će korisnicima omogućiti da svoje sisteme kontrolišu bez klasične upotrebe tastature i miša, a alternativne metode unosa uključuju pogled na slova i brojke na ekranu ili pogled na aplikacije, što omogućuje njihovo pokretanje.

Korisnici bi tako uskoro mogli jednostavnim gledanjem u specifične dijelove ekrana kontrolirati računar ili čak pisati po ekranu kao da pišu po tastaturi.

Posebno će biti korisna ljudima koji imaju problema s motorikom pa bi računare mogla učiniti dostupnim i osobama s različitim tipovima invaliditeta koji nemaju sposobnost kontrolisanja operativnog sistema. Funkcija je trenutno dostupna u beti operativnog sustava, a u ovom trenutku joj mogu pristupiti samo beta testeri, odnosno tzv. insideri.

Ne propustite