Dijaspora godišnje uloži 1,57 milijardi u BiH!

Biznis
Dijaspora godišnje uloži 1,57 milijardi u BiH!
-

Šef misije USAID-a u BiH navodi da dijaspora može biti glavni pokretač ekonomskih reformi u BiH.

Ova nevjerovatna suma novca iznosi čak 14% GDP-a naše zemlje.
“Dijaspora može poslužiti kao pokretač ekonomskih reformi u BiH. Jasno nam je da se mora poboljšati težak poslovni ambijent, u čemu će trebati pomoć medija koji bi trebali potaknuti ljude koje se žele vratiti u BiH i pokrenuti biznis”, kazao je Duffy.

USAID-ov projekt “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju zemlje” ima za cilj da promoviše, stimuliše i podrži investicije u BiH.

Tri glavne komponente projekta su:

podrška razvoju strateškog okvira za angažman i investicije iz dijaspore u BiH koji bi se uključio u strategije ekonomskog razvoja i akcione planove na svim nivoima vlasti (država, entiteti, kantoni, općine).
povećanje direktnih investicija iz dijaspore kroz terhničku podršku i grantove odgovrajućim malim i srednjim preduzećima u početnoj fazi.
razvoj održive lokalne platforme koja će dijaspori pružati poslovne usluge i olakšati investicijski proces.
Očekivani rezultati?

Ciljevi koji se očekuju:

uključivanje bh. dijaspore u planiranje razvoja i provođenje politika na svim nivoima vlasti u BiH
140 kompanija iz dijaspore pomognuto kroz program što bi rezultiralo investicijama od najmanje 22 miliona američkih dolara i kreiranjem najmanje 250 radnih mjesta
povećan transfer znanja i prenosa modernih tehnologija
snažnije uvezana mreža poslovnih ljudi i kompanija u dijaspori, te kontinuirana podrška investicijama kroz “one stop shop” i online bh. mapu dijaspore

Ne propustite