Otkrijte : Kako nastaje majčino mlijeko?

Mame i bebe
Otkrijte : Kako nastaje majčino mlijeko?
.

“Kad žena ostane u drugom stanju, hormoni šalju poruku specijalizovanim endokrinim ćelijama koje se nalaze u predjelu alveola da će uskoro biti potrebno da stvaraju mlijeko i pomejeraju ga u mliječne kanale,” ovako objašnjava proces nastanka majčinog mlijeka dr Loren Levin, prof. pedijatrije na Kolumbiji. “Nakon porođaja, to se intenzivira, a tijelo  “prikuplja” sastojke za stvaranje mlijeka iz krvi žene i sintetiše ih u mliječnim žlezdama.”

images-10


Mliječni kanali i žlijezdane ćelije su dio normalne anatomije dojke, i žene se rađaju sa njima. Iako,anatomski gledano, grudi žene imaju sve “dijelove” potrebne za stvaranje mlijeka, to se ipak ne dešava sve do samog kraja trudnoće i porođaja. “Kada mama koja je upravo rodila bebu tu bebu zagrli i privije na grudi, nervni završeci šalju mozgu singal da oslobodi hormone (prolaktin i oksitocin) koji tijelu kažu “mlijeko, brzo”. I upravo to je razlog zbog kojeg je važno da beba počne da sisa što je prije moguće. Sam taj čin stavljanja bebe na grudi i trenutak u kojem beba uzima bradavicu u usta i počinje da sisa, pokreće lanac događaja u tijelu žene,” objašnjava dr Levin.

Majčino mlijeko bogato je hranljivim i gradivnim materijama koje su neophodne novorođenčetu u prvim mjesecima života. Nauka još nije u potpunosti uspjela da objasni kako “rade” različite komponente majčinog mlijeka, ali zna se da funkcionišu zajedno i da su za bebu neprocenjivo značajne.

Poznato je da majčino mlijeko prolazi kroz ti različite faze i da mijenja izgled i sastav kako beba raste:

Prvo mlijeko, kolostrum, koje se stvara u danima pred porođaj i tokom nekoliko dana nakon porođaja bogato je imunim molekulima i šećerima koji su neophodni da bi bebin sistem organa za varenje mogao da počne da funkcioniše kako treba.

Prelazno mlijeko je kremastije od kolstruma i ima više masnoća. I to je samo još jedan dokaz da je žensko tijelo čudo – samo dan ili pet dana nakon porođaja učiniće toliko toga da bi beba koju je upravo donijelo na ovaj svijet mogla što bolje da iskoristi sve sastojke mlijeka.

Zrelo mlijeko nastaje desetak dana nakon porođaja i traje sve dok beba ne prestane da sisa.

Za razliku od kravljeg mlijeka koje sadrži mnogo kazeina i malo proteina nalik na one iz surutke, majčino mlijeko sastoji se uglavnom od proteina nalik na one koje sadrži surutka, i malo kazeina.

Mnoga istraživanja ukazuju da je dojenje važno za razvijanje bebinog imunog sistema. Kad mama koja doji dođe u kontakt sa infektivnim agensima iz okruženja, njen organizam stvara antitela, koja onda dojenjem stižu i do bebe. Osim toga, majčino mlijeko bogato je i enzimima koji pomažu varenje i imaju antizapaljenska dejstva, a pospešuju i rast dobrih bakterija u crijevima, što smanjuje rizik od alergija.

Ono što je zaista čudesno kad je riječ o majčinom mlijeku jeste činjenica da se ono neprestano prilagođava – promjenama u tijelu majke i potrebama bebe. Kako mamini hormoni variraju u toku dana, variraju i oni u mlijeku. A kad se beba razboli, raste udeo imunih molekula u majčinom mlijeku, čak i ako je mama zdrava.

Ne propustite