SLOVENSKA DIVA Legendarna Milena Zupančič: Zakasnila sam na svoju svadbu

Nostalgija
SLOVENSKA DIVA Legendarna Milena Zupančič: Zakasnila sam na svoju svadbu
.

Dokumentarac 'Svaka dobra zgoda je ljubavna zgoda' prikazuje kako se stvarala predstava “Boris, Milena, Radko” a temelji se na stvarnim događajima.

Slovenska glumica Milena Zupančič (68) prvo je bila udana za glumca Radka Poliča. Razveli su se zbog njegovog prijatelja Dušana Jovanovića, koji je ujedno i režiser predstave. Svi troje bili su na Brijunima na predstavljanju filma.

milena1

Djetinjstvo s bakom 

Legendarna slovenska glumica odrasla je bez očinske figure.

Glumica je odrastala bez očinske figure no to joj, kaže, u životu nije nedostajalo. I majka je dosta rano umrla, a tri sestre i ona su nerazdvojne. Sjećanja na djetinjstvo su prekrasna.

Dugo su živjeli na selu kod bake. Imala je i krave koje je s drugom djecom vodila na ispašu. Tada su djeca izrađivala i pušila u šumi svoje prve “srolane” cigarete. U školi je bila osrednja, a matematika joj nije išla. Ni u srednjoj nije znala što točno želi raditi.

- Gluma se dogodila i tada sam znala da neću raditi ništa drugo - kaže Milena.

Gluma je njezin poziv i ne libi se ničega da dobro odigra ulogu

Nakon škole završila je Akademiju, koja joj je puno pomogla u životu. Profesori su govorili da glumac nikada nije bolestan i nikada ne kaže da nešto ne može ili ne zna. Toga se drži cijeli život. O predstavi koja je podigla dosta prašine Milena otvoreno govori.

'Njezino i prirodno kad je snimala golišave scene nikad nije tražila dublericu iako joj je često bilo nelagodno'

- Predstava je napisana prema stvarnim događajima jer je Radko Polič bio moj prvi suprug, a s nama igra još i kolega Boris Cavazza. Kada smo čuli da se o predstavi snima dokumentarac bilo nas je strah, jer se na probama svašta priča i psuje - smije se glumica. Boris, Radko i ona su gotovo generacija pa su i u mirovinu otišli gotovo istovremeno. Nekoliko godina kasnije Dušan Jovanović napisao je tekst za nas troje.

Suprug i kći najveća su joj potpora: S drugim suprugom Dušanom Jovanovićem ima kći Mašu, koja je obiteljska mezimica

- U tekstu postoji da je ona glumica, da je on novinar, da nju preuzme drugi...ima tih momenata, ali glavna zanimljivost u predstavi je problem starijih ljudi od oko 70-ak godina, da se u tim godinama muškarcima i ženama ništa ne događa - kaže.

Milena dodaje da je birala partnere iz teatra zbog toga što nije imala gdje sresti nekog drugog.

- Nije bilo šanse da upoznam nekog izvan teatra jer sam stalno radila, a drugi razlog je taj da uopće ne znam tko bi podnosio neku glumicu ili glumca. Nikada nisam bila doma, na gostovanjima smo bili često i teško je razumjeti ako nisi u istoj branši.Kako objasniti ako se ti grliš na filmu ili na pozornici s nekim i da je to samo posao - priča.

milena2

Radka je upoznala na Akademiji.

Glumica je na Brijunima bila povodom prikazivanja dokumentarca “Svaka dobra zgoda je ljubavna zgoda”, koji prikazuje kako se stvarala predstava “Boris, Milena, Radko”

- Jedan dan smo nas nekolicina, među kojima je bio i Radko, odlučili zajedno ofarbati kosu kod frizera. Radko je rekao da će u plavo, a ja u crveno. Upravo je tako krenula naša avantura. Poslije Akademije smo zajedno išli u podstanare i oboje smo bili u istom teatru - priča Milena.

Radko i ona vjenčali su se zbog kredita za stan.

- Večer prije vjenčanja sam imala predstavu pa smo feštali. Zaspala sam i nisam se probudila na vrijeme za vjenčanje. Zakasnila sam. Nisam imala ni vjenčanicu, nego crni kostim s hlačama. Nismo imali niti prstenje već smo ih posudili od moje sestre i njezinog muža - prisjetila se.

milena3

U teatru u kojem je radila na oglasnoj ploči su bile napisane plaće glumaca. Plaćale su se i kazne ako što “krene po zlu”.

Sa suprugom Dušanom Jovanovićem u skladnom je braku i jedno drugom cijeli život su velika potpora

- Bila sam kažnjavana za svašta.Tada sam s Radkom bila u braku i jednu smo plaću davali za kazne. Glumci su se kažnjavali ako su se napili - kaže.

'Tita je upoznala kad je s bakom drumskim putem nosila žito u mlin. zaustavio se i popričao s njima, a Milena rado ističe da je bio jako jednostavan i ugodan'

Prisjetila se i susreta s Titom kada je bila dijete. Prvi puta ga je srela na Bledu kad je s bakom jedan dan nosila žito u mlin. Išle su drumskim puteljkom, Tito je naišao, zaustavio se i popričao s njima. Filmove u kojima je glumila nikada nije voljela gledati.

milena4

S kolegom Radkom Poličem vjenčala se da dobiju stambeni kredit, a prstenje su posudili. Brak nije potrajao, ali ostali su dobri prijatelji 

- Tada mi je to bilo grozno, ali sada znam pogledati. Nedavno sam imala smiješnu situaciju. U Sloveniji se već 45 godina prikazuje film “Cveće u jesen”. Radila sam nešto u vrtu i naišao je jedan dječak od desetak godina, zaustavio se i rekao “Milena, vaši filmovi se još prikazuju. Bili ste jako lijepi kad ste bili mladi, ali nemojte me krivo shvatiti, još ste uvijek lijepa”. Baš me obradovao - rekla je Milena koja nikada nije htjela imati dublericu kad se trebalo skinuti na filmu. 

milena5

U nekim trenucima bilo je grozno ali su me stariji kolege razuvjerili rekavši da sve što je gluma ne treba se stidjeti. To je častan posao.

 

(24sata.hr)

 

 

Ne propustite