UREĐUJETE DNEVNI BORAVAK? Onda su ovo savjeti koji će Vas zanimati!

Enterijer
UREĐUJETE DNEVNI BORAVAK? Onda su ovo savjeti koji će Vas zanimati!
.

Kvalitetno riješena rasvjeta učinit će Vaš dom ljepšim i funkcionalnijim. Svaka prostorija u domu mora biti adekvatno osvijetljena, ali naročitu pažnju treba posvetiti rasvjeti u dnevnom boravku.

Dnevni boravak je multipraktičan prostor namijenjen radu, odmoru i druženju, te najviše vremena provodimo tu. Zato nam je vrlo korisna mogućnost adaptacije pomoću moderne rasvjete, koja lako i efektivno mijenja atmosferu iz radne u opuštajuću i obrnuto.

Tip rasvjete, dimenzije, jačinu i boju birajte u skladu sa dimenzijama dnevnog boravka. Obratite pažnju na visinu plafona. Masivni lusteri  jesu odgovarajući za visoke plafone ali ne i za spuštene. Za spuštene plafone su pogodne plafonjere i ugradna rasvjeta. Također je značajan i položaj prozora u dnevnoj sobi jer su dijelovi prostorije, koji su udaljeniji od prozora, slabije osvijetljeni. Zato ih dodatno osvijetlite.

dnevni-boavak

Moderna rasvjeta omogućava poigravanje sa svjetlom. Ukoliko je dnevni boravak uži, efekat širine se može postići strateškim osvjetljavanjem zidova. Sve ono što smatrate lijepim možete naglasiti svjetlom, bilo da se radi o policama, knjigama, cvijeću ili nekom drugom predmetu.

Rasvjeta u dnevnom boravku treba da dopire sa nekoliko strana. To znači da treba imati jako centralno osvjetljenje, tj, plafonsko osvjetljenje, kao i dodatne izvore svjetla koji dopiru sa zidova, stolova ili poda.

Topli tonovi rasvjete, npr. žuti ili crveni, odgovarajući su za dnevni boravak. Hladni tonovi, kao što su plavi ili zeleni, su više namijenjeni za radne prostorije.

promo292875480

Moderna rasvjeta za dnevni boravak mora istovremeno da pomiri različite zahtjeve ukućana. Npr. jedan ukućanin želi da čita knjigu, a drugi da gleda film. Ako dobro riješite rasvjetu u dnevnom boravku onda ovakva situacija neće biti problem. Podnu lampu postavite pored fotelje za čitanje. Prigušeno svjetlo, pogodno za gledanje filmova, možete postići i ugradnjom dimer prekidača kojim se podešava jačina svjetla.

Ne propustite