DEKUPAŽ: Salvetna tehnika oslikavanja

Enterijer
DEKUPAŽ: Salvetna tehnika oslikavanja
.

Dekupaž (DECOUPAGE) je riječ nastala u 20. stoljeću i dolazi od francuske riječi ‘decouper’ koja u prijevodu znači ‘isjeći, isjecati’. Tehnika je na prostor Europe dospjela u 12. stoljeću iz Kine, gdje su kineski seljaci upotrebljavali papir živih boja za dekoriranje prozora, lampiona, kutija za poklone i dr, a još dublje korjene vuče iz istočnog Sibira.

Pravu popularnost tehnika je dobila u 17. stoljeću u Italiji i Francuskoj kada je Marija Antoneta iskazala interesovanje za namještaj ukrašen dekupaž tehnikom. Od tada dekupaž ide uzlaznom putanjom sve do 19. stoljeća kada su dame od stila voljele dekupaž namještaj i paravane. Tokom vremena dekupaž je imao samo uzlaznu putanju popularnosti sve do današnjih dana kada je doživio novi procvat.

Dekupaž tehnikom se može dekorisati bilo koji komad namještaja, a mogu se dekorisati i zidovi, vrata i druge veće površine. 

Namještaj dekorisan dekupaž tehnikom odlično će se uklopiti u vintage, shabby chic, industrijski, francuski, bohemijski stil ali i u enterijere uređene u eklektičnom stilu.

 

Ne propustite