DA LI STE ZNALI ZA OVE SVADBENE OBIČAJE: Novac u tanjiru za mladoženju, a evo zašto mladu prenosi preko praga

Nostalgija
DA LI STE ZNALI ZA OVE SVADBENE OBIČAJE: Novac u tanjiru za mladoženju, a evo zašto mladu prenosi preko praga
.

Mnogi svadbeni običaji koji se u nekim mjestima još uvijek primjenjuju potiču iz jako dalekih zemalja i vremena, poput mladinog presvlačenja u crvenu haljinu za dugu ljubav ili kačenje mladinog vela na drvo, kao simbol plodnosti.

Prema starim običajima, najmlađe djete u mladoženjinoj porodici je jedan od najvažnijih gostiju, a postoji i razlog zašto mladoženja prenosi mladu preko praga...

ob

Znate li koga na svadbi nazivamo nakonče i koja je njegova uloga? Da li vam je poznato da običaj sječenja mladenačke torte potiče još iz antičke Grčke?
 
 
Bacanje sita
 

Pred mladoženjinom kućom mlada izlazi iz kola i prilazi svekrvi koja je očekuje. Ova joj daje sito u kojem su jabuka, žito, cvijeće i bombone. Mlada baca sadržinu sita na svatove, zatim prilazi kući i baca ga na krov. Ako sito padne sa krova, mladoženjeni zetovi su dužni da ga nagaze. Mlada zatim uzima nakonče i stane ispred vrata.
 

Nakonče
 
Nakonče je najmlađe dijete iz mladoženjine familije, koje mlada prije nego što uđe u kuću, uzima u naručje, podiže iznad glave i okreće tri puta u krug kako bi ona i mladoženja imali mnogo lijepe i zdrave djece.
 
Prenošenje preko praga
 
Profesorka doktorka Zoja Karanović u knjizi Narodna vjerovanja i običaji pominje pagansko vjerovanje po kojem se kućni duhovi nalaze u pragu kuće, što je i razlog zbog kojeg se mlada prenosi preko praga - da ih ne ometa i ne gazi. Zato kada je mladoženja prenosi preko praga, ona treba jako da udari o štok vrata, da bi je duhovi prihvatili i da bi se odobrovoljili.
 
Da se mlada lakše porodi
 
Djevojci se, nakon što obuče vjenčanicu, vezuje tanak crveni konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene koje najavljuju dolazak mladoženje, djevojke koje čekaju sa mladom u sobi treba da joj brzo iskidaju crveni konac oko struka da bi se jednog dana lakše i brže porodila.
 
Vojvodino korito
 
Vojvoda poslije vjenčanja prvi dolazi mladoženjinoj kući. Tu zatvara sve prolaze ostavljajući samo jedan preko kojeg stavlja korito sa vodom. Svi svatovi moraju tuda proći i ubaciti sitne pare u korito, želeći tako mladencima da uvijek imaju mnogo para.
 
Povlačenje za nos
 
Običaj je stari u Šumadiji da mlada poslije crkvenog obreda vjenčanja, za vrijeme čestitanja upita neudate djvojke: „Hoćeš da te povučem za nos?” i vjerovanje je da će se ona koju je mlada povukla za nos udati ubrzo!
 
Novac u tanjiru
 
Nakon vjenčanja, kada se mladenci i gosti smjeste u restoran, šator ili neko drugo mjesto i kada domaćin najavi ručak, mladoženja ne smije da jede dok mu tast i tašta ne stave novac u tanjir koji je pred njim. Ovaj običaj karakterističan je za čačanski ili užički region, a mladoženju ženini roditelji često daruju i zlatom.
 

U nekim mjestima u Vojvodini je običaj da mlada poslije ponoći obuče crvenu haljinu umjesto vjenčanice. To simbolizuje mnogo ljubavi u braku.
 
Skidanje vela
 
Prije skidanja vjenčanice, običaj je da se mladin veo zakači na drvo, koje je simbol rodnosti i novog života.
 
Povorka automobila
 
Danas kada čujemo besomučni pisak automobilskih sirena znamo da prolazi svadbena povorka. Nekada su to bila zvona koja su tjerala zle duhove.
 
Slatka tradicija
 
Šarmantna tradicija koja potiče još iz stare Grčke, kada su mladenci sjekli kolač od meda i susama, zadržala se i danas kada mladenci u ponudi brojnih poslastičarnica i majstora svadbenih torti naručuju najrazličitije i najzahtjevnije poslastice za svoje goste.

Ne propustite