OBLAKODERI BUDUĆNOSTI

Arhitektura
OBLAKODERI BUDUĆNOSTI
.

Magazin za arhitekturu i dizajn eVolo organizovao je takmičenje za najbolje idejno rješenje oblakodera. Predstavljamo deset najboljih vizionarskih projekata koji dovode u pitanje dosadašnje shvatanje arhitekture.

1. New York Horizon
Central park u novom ruhu

 
Projekat američkih dizajnera Jitana Suna i Đijanši Vua, koji su predložili transformisanje čuvenog Central parka u neku vrstu potopljenog pejzaža, s razlogom je zauzeo prvo mjesto. Izmještanje pojedinih dijelova tla otkrilo bi različite zanimljive strukture sačinjene od stijena, a park bi zahvaljujući širenju njegovih granica postao dostupniji brojnim građanima.
 New York Horizon


2. The Hive
Parking za dronove

 
Na drugom mjestu je parking za dronove pod nazivom "Košnica". U  budućnosti će se sve više koristiti bespilotne letjelice, pa je neophodno osmisliti i parking za njih, a ovo rješenje je za sada najbolja ideja po procjeni magazina eVolo.

The Hive
 
3. Return To Nature Skyscraper
Povratak prirodi

 
Kada planeta bude uništena do te mjere da samo revolucionarne promjene budu moguće, povratak prirodi će biti neizbježan. A upravo tako se zove i oblakoder koji su osmislili Nathakit Sae-Tan i Prapatsorn Sukkaset sa Tajlanda. Vertikalna superstruktura koju su su osmislili zapravo je bazirana na prirodnim materijalima, tj. kreirana od zemlje, minerala i zelenila, ali dovoljno čvrsta da bi u njoj moglo da se živi.  

Return To Nature Skyscraper
  
4. The Valley of the Giants
Oaze različite namjene

 
Smještene sjeverno od Tindufa u Alžiru, ove multifunkcionalne građevine predstavljale bi najveću oazu Sjeverne Afrike. Serija kula skladištila bi spore biljaka, proizvodila, sakupljala i prečišćavala vodu, i oprašivala okolne predjele, šireći graničnu oblast oaze u regiji. Oblakoderi bi bili povezani podvodnim sistemom cijevi koji bi omogućio proces stvaranja bunara i bazena. Autori projekta su Erk Randal Moris i Galo Kanizares iz SAD.

The Valley of the Giants
 
5. Transpital
Bolnica koja svoj prostor prilagođava pacijentima

 
Kineski dizajneri Čen Ling, Đia Tongu, Sun Bo, Van Ćun, Džan Kai i Čoj Minje došli su na zamisao o bolnici koja bi mijenjala oblik u skladu sa potrebama pacijenata. „Glavna ideja bila je da pacijent ne mora nigdje da ide sam – komore bi se pomjerale u skladu sa tim na koje odjeljenje treba da ide“. Objekat se sastoji od centralne, fiksne zone, i kliznih blokova koji funkcionišu kao samostalne jedinice.

Transpital
 
6. Air Stalagmite
Džinovski sistemi za prečišavanje vazduha

 
Američki dizajneri Čangsu Park i Sidže Čen ovaj projekat namjenili su najzagađenijim gradovima svijeta. U podnožjima objekata smješteni su veliki sistemi na principu vakuuma, koji usisavaju zagađeni vazduh i izbacuju ga kroz filtere u gornjim spratovima.

Air Stalagmite
  
7. Cloud Craft
Građevine koje podstiču stvaranje kiše

 
Američki dizajneri Majkl Militelo i Amar Šah bili su inspirisani naletom suše u Kaliforniji. U njihove građevine inkorporiran je sistem koji stimuliše proizvodnju kiše. On također omogućava kontrolu temperature, prevenciju poplava, smanjenje zagađenosti vazduha, odbijanje sunčevih zraka i raspršivanje magle.

 Cloud Craft
 
8. Osteon Cumulus Vertical City
Grad dugačak jedan kilometar

 
Britanski dizajneri su inspiraciju za ovaj projekat dobili posmatrajući koštano tkivo. Upotrebljeni materijali su porozni, što rasterećuje cjelokupnu konstrukciju, a građevina je namenjena stvaranju energije, zbog čega su se struktura nalik radijatoru i veliki broj manjih komora pokazali izuzetno korisnim.

Osteon Cumulus Vertical City
 
9. Sustainable Skyscraper
Održivi soliter

 
Ovaj soliter osmislili su Soomin Kim i Seo-Hyun Oh iz Južne Koreje jer su moderni gradovi suočeni sa ekstremnim promjenama zbog sve bržeg industrijskog razvoja i ogromnog porasta stanovništva. Danas više od polovine stanovništva živi u urbanim sredinama, što je ugrozilo ne samo prirodnu ravnotežu, već i kvalitet života. Da bi ublažili ovaj efekat autori su osmislili održivi soliter koji će biti jedan od preduslova za opstanak metropola u budućnosti.

 Sustainable Skyscraper
 
10. Data Tower
Centar za skladištenje podataka na Islandu

 
Projekat je djelo italijanskih dizajnera Valerije Merkuri i Marka Merletija. Island je kao strateška lokacija odabran iz tri razloga: smješten je između Evrope i SAD, što znači da bi kompanije mogle svoje web usluge da pružaju za oba kontinenta na jednom mjestu, obnovljivi izvori energije (geotermalni izvori i hidroelektrane) omogućili bi snabdijevanje centra sto posto čistom energijom po istoj ili nižoj cijeni nego što to čine klasična goriva, dok bi niske temperature izuzetno pogodovale hlađenju servera, što bi također omogućilo uštedu električne energije.

Data Tower

 

Ne propustite