KAKO ODRŽAVATI NJEGU PUPKA NOVOROĐENČETA?

Mame i bebe
KAKO ODRŽAVATI NJEGU PUPKA NOVOROĐENČETA?
-

Pupčana vrpca koja je povezivala majku i plod tokom trudnoće nakon poroda se podvezuje na nekoliko centimetara udaljenosti od kože novorođenčeta i presjeca.  Dio koji nakon podvezivanja ostaje na bebinom trbuhu naziva se pupčanim batrljkom, koji se tokom idućih dana osuši, stvrdne i potamni, a između sedmog i desetog dana otpadne.

Nakon toga ostaje pupčana rana koja zarasta još nekoliko dana.  Novorođenče još nema razvijen imunološki sistem koji bi se mogao boriti protiv nekih bakterija, virusa ili parazita.
Zato je od izuzetne važnosti sprovoditi higijenske mjere njege novorođenčeta, njegove odjeće i pribora koji se koristi.

Prije svakog kontakta obavezno oprati ruke i to se odnosi na sve osobe koje njeguju dijete. Pupčani batrljak treba svakodnevno njegovati, a najmanje jednom dnevno, po potrebi i češće. Također ga je potrebno održavati suhim i čistim. Njega traje sve dok bataljak ne otpadne, nakon čega treba njegovati pupčanu ranicu dok potpuno ne zaraste (prestane vlažiti)-dva puta
dnevno. To je najbolje raditi ujutro i uveče, tokom presvlačenja.

Proces održavanja higijene

Prije toalete, sav materijal koji nam je potreban staviti na dohvat ruke.  Odstranićemo staru gazu, zatim sterilnom kompresom predhodno natopljenu u antiseptičku otopinu temeljito očistiti okolnu kožu i rubno područje pupka, a dno pupka natopimo  antiseptikom. Laganim pritiskom kompresom natopljenom u otopinu antiseptika obrišemo batrljak i ostavimo da se osuši oko jednu minutu. To će pospješiti sušenje i otpadanje batrljka. Na kraju batrljak prekrijemo suhom kompresom, pričvrstimo je hipoalergenim flasterom ili jednostavno rubom benkice. Njegu nastavljamo sve dok ranica potpuno ne zaraste tj. prestane vlažiti. 

0101010101010-702x336

Ne propustite